in

Otvoren 13. Porečdox: Puno publike, film o braku Hrvatice i Roma i zabava uz ples

Foto Andi Bančić - POU Poreč

Porečdox – međunarodni festival dokumentarnog filma, 4. – 11. 11. 2023.

Foto Andi Bančić - POU Poreč
Foto Andi Bančić – POU Poreč

Otvoren je sinoć pred brojnom publikom u Pučkom otvorenom učilištu 13. Poreč Dox. Prva projekcija filma Snajka i koncert Sakupljača Perja napunili su dvoranu gdje se čak i zaplesalo.

Program je nakon otvaranja počeo filmom Snajka: Dnevnik očekivanja, debijem zagrebačke sociologinje i redateljice Tee Vidović Dalipi. Intimna priča o braku Hrvatice Tee i Roma Mirsada adresira mogućnosti ispunjavanja različitih očekivanja zajednice u srazu kultura, običaja i životnih stilova. Nesvakidašnji ljubavni par pokušat će pronaći mjeru između projiciranja vanjske slike svojim zajednicama i zadržavanja autentičnog jastva na razmeđu obiteljskih rituala, tradicijskih stereotipa i kulturnog rasizma.

Trećeg dana festivala, u ponedjeljak, 6. 11. s početkom u 20 sati, gledamo film Apolonia, Apolonia danske redateljice Lee Glob. Dugometražni dokumentarac prati stvaranje odnosa između dviju umjetnica, redateljice Lee i slikarice Apolonije, koje pokušavaju uspjeti u svijetu obilježenom patrijarhatom, kapitalizmom i ratnim sukobima te u njemu locirati mjesto umjetnosti, ljubavi, majčinstva i seksualnosti.

Foto Andi Bančić - POU Poreč
Foto Andi Bančić – POU Poreč

Ove godine Porečani i šira istarska publika imaju priliku uživati u relevantnim domaćim i stranim dokumentarnim ostvarenjima zaključno do subote, 11. studenog. 13. Porečdox donosi ukupno devet vrhunskih dokumentarnih filmova u natjecateljskome dijelu programa i dodatnih sedam filmova izvan konkurencije, čija su nit vodilja ispreplitanje odnosa prošlosti i sadašnjosti, osobnog i političkog te stvarnosti i fikcije s posebnim naglaskom na ženska iskustva. Osim dokumentaraca, program je obogaćen i dvjema matinejama za najmlađe, izložbom o Nesvrstanima, filmovima s Umjetničke akademije u Splitu te glazbenim dijelom koji uključuje koncert i dva afterpartyja.

Foto Andi Bančić - POU Poreč
Foto Andi Bančić – POU Poreč

Festival nastavlja s programom kojeg možete pratiti na:
https://www.poup.hr/novosti/novosti/13-porecdox-program/

Sve zanimljivosti ovogodišnjeg festivala možete pročitati u našem prvom članku na linku:

https://www.istriaterramagica.eu/scena/eventi/pocinje-porecdox-medunarodni-festival-dokumentarnog-filma-nagrada-publike-u-cast-dragi-orlicu/

Foto Kickboxing klub Zeus Vižinada

VIŽINADA: Članovi Zeusa osvojili niz medalja na međunarodnom kickboxing kupu

Foto Plivački klub Poreč

POREČ: Marin Mogić novi prvak Hrvatske, Ana Bobanović ide na Europsko