in

Otvoren stalni postav Etnografskog muzeja Istre – Predstavljeni Ćićka i Šavrinka vinar iz Momjana, ribar iz Fažane, porečki turizam…

Foto Etnografski muzej Istre

Nakon dugog iščekivanja, danas, 8. travnja, Etnografski muzej Istre otvorio je vrata novog stalnog postava svojim posjetiteljima. U uvodnom dijelu prezentirani su Bijela, Crvena, Plava i Siva Istra, kao i njihovi predstavnici: vinar iz Momjana, ribar iz Fažane, lončar iz Raklja i dijete iz Motovuna. U najnovijem dijelu postava su Ćićka i Šavrinka, tkalac iz Kringe, ratar iz Žminja, vodnjanski svadbeni običaji, istarski iseljenik, labinski rudar i turistički djelatnik.

Uz brojne uzvanike, otvorenju su prisustvovali ministrica kulture Republike Hrvatske dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i župan Istarske županije Boris Miletić, koji su rezanjem vrpce svečano otvorili novi postav.  Prije pet godina otvoren je bio prvi, manji dio stalnog postava, a s ovim otvorenjem zaokružen je dugotrajni projekt Muzeja koji je Ministarstvo kulture i Istarsku županiju koštao više od 7 milijuna kuna.

Svečanost je započela uvijek prigodnom glazbenom točkom u izvedbi Gorana Farkaša,  nakon čega su se gostima obratile dr. sc. Ivona Orlić, ravnateljica Etnografskog muzeja Istre – Museo etnografico dell’Istria koja je zahvalila svim bivšim i sadašnjim djelatnicima, kao i brojnim suradnicima koji su doprinijeli realizaciji stalnog postava, te dr. sc. Lidija Nikočević, idejna začetnica postava koja je uzvanike upoznala s njegovim konceptom i procesom rada.

Gradonačelnica Grada Pazina, Suzana Jašić, istaknula je značaj ovakve ustanove i njenih sadržaja za Grad Pazin, dok je u svom obraćanju, župan Istarske županije, gospodin Boris Miletić govorio o vrijednostima koje Istarska županija živi i promovira, te je u tom kontekstu pohvalio koncept stalnog postava koji te vrijednosti reflektira i prenosi na sve generacije.

Nakon završnog obraćanja dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, ministrice kulture RH koja je čestitala svim djelatnicima, zaželjevši im uspjeh u daljnjem radu.

Otvorenju su prisustvovali brojni predstavnici lokalne vlasti, posebno onih zajednica koje su direktno ili indirektno predstavljene novim postavom. Nakon prigodnih govora, dr. sc. Lidija Nikočević je provela uzvanike kroz stalni postav.

Program je vodila dr. sc. Tamara Nikolić Đerić, koautorica i voditeljica projekta stalnog postava.

PODSJETIMO:

Prva faza novog stalnog postava Etnografskog muzeja Istre otvoren je 2017. godine. Rad je nastavljen, ali i usporen zbog globalne pandemije uzrokovane virusom COVID-19 od 2020. godine. U prvom dijelu su predstavljene uvodne teme etnoloških istraživanja i općih društveno-povijesnih silnica koje su oblikovale istarsku kulturu, zatim ribarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo, djetinjstvo i rakljansko lončarstvo, dok nam drugi, novootvoreni dio nudi pogled na tradicijsku kulturu Ćićarije kroz priču o običajima i neformalnoj trgovini žena, tkalački zanat, ratarstvo na području Žminjštine, zatim sudbinu istarskih rudara i iseljenika i svadbene običaje Vodnjana, dok se na samom kraju predstavlja turizam koji danas nerijetko predstavlja ogledalo tradicijske kulture u svom izmijenjenom i prilagođenom obliku.

Autori stalnog postava su djelatnici Etnografskog muzeja Istre.

Likovni postav potpisuju Studio Cuculić i Clinica d.o.o., multimediju Novena d.o.o. i AVC d.o.o., a izvedbu Kapitel d.o.o.

Izvor Etnografski muzej Istre

dopunsko zdravstveno osiguranje hzzo

PRIJEVARA: Iz HZZO-a objavili važno upozorenje. Ne nasjedajte na ove ponude

Na Kamenjaku u tijeku ŠTIT 22 – Vojna vježba hrvatskih i američkih oružanih snaga