in

POREČ: Anamarija Lovrečić i Samanta Stell na svjetskom natjecanju Trophee Mondial de l’Accordeon

Na 70. Svjetskom natjecanju Trophee Mondial de l’Accordeon u organizaciji Confederation Mondiale de l’Accordeon, prestižnom natjecanju koje se ove godine odvija online od 15. studenog do sredine prosinca, u kategoriji Senior chamber music, Republiku Hrvatsku predstavile su Anamarija Lovrečić i Samanta Stell u duu harmonika – flauta, poznatije kao Duo Rapsodia, te osvojile 10. mjesto u ukupnom poretku. U jednoj od najdugovječnijih i najiščekivanijih kategorija Svjetskog trofeja, kandidate je ocjenjivalo 18 vrhunskih umjetnika i komornih sastava iz Albanije, Austrije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Češke, Engleske, Izraela, Kine, Litve, Portugala, Rusije, Slovačke i Ukrajine.

Na ovogodišnjem natjecanju prijavljeno je preko 750 sudionika iz 52 zemalja svijeta. Kandidate ocjenjuje stručni žiri od preko 110 vrhunskih umjetnika. Osim Dua Rapsodia, u kategoriji Senior chamber music natjecali su se komorni sastavi iz Rusije, Bosne i Hercegovine, Kine, Bjelorusije, Belgije i Poljske.

Nastup je sniman u Umjetničkoj školi Poreč u kojoj umjetnice rade, te ga možete pogledati na sljedećem linku: https://youtu.be/4WXTRPLRNo8

Duo Rapsodia: čine renomirane glazbenice, Anamarija Lovrečić – harmonika i Samanta Stell – flauta. Sastav djeluje dugi niz godina. Nagrađivane su više puta na natjecanju Istria Nobillissima. Dobitnice su prve nagrade na Međunarodnom susretu harmonikaša – kategorija komorni sastavi.

Anamarija Lovrečić, završila je osnovnu glazbenu školu u Poreču u klasi prof. Vilijane Šugar i prof. Đeni Dekleva-Radaković, srednju glazbenu školu u Puli u klasi mr.art. Franka Bošca i Muzičku akademiju u Puli u klasi dr.art. Denisa Modrušana. Dobitnica je prestižnih nagrada na državnim, međunarodnim i svjetskim natjecanjima harmonike. Radi kao profesorica harmonike u Umjetničkoj školi Poreč.

Samanta Stell, flautistica I učiteljica Savjetnica u Umjetničkoj školi Poreč u Poreču  u kojoj predaje flautu I komornu glazbu. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada među kojima valja istaći:  2013. godine – Godišnju nagradu ( HDGPP ) Hrvatskog društva glazbenih I plesnih pedagoga  za najboljeg glazbenog pedagoga I 2016. godine nagradu “Istriana” ( područje Kultura ). Osim solistički, nastupa I u raznim sastavima ( Puhački orkestar grada Pule, Evergrin kvartet, trio NaSaSa, trio SAN, Magic Flutes, Musicitta’, MusiCity…). Ove godine obilježava 25. godišnjicu umjetničkog rada.

Ubojica iz Galižane završio u pritvoru

U Hrvatskoj trenutno oko 10 tisuća turista