in

POREČ: Čak devet autora izlaže na izložbama fotografija u sklopu Photodistorzije – od raja na zemlji do socijalnog pejzaža otoka Paga

Foto Andi Bančić

U četvrtak su u Maloj galeriji i Zuccatu otvorene čak tri izložbe fotografija u sklopu nedavno okončanog natječaja Photodistorzija. Projekt je to Pučkog otvorenog učilišta Poreč koji svojim konceptualnim pristupom želi predstaviti fotografiju kao proizvod, medij i nezaobilazan oblik komunikacije. Umjetnike su publici predstavili ravnateljica i voditelj likovne djelatnosti u Učilištu, Snježana Radetić i Sebastijan Vojvoda.

U Maloj galeriji najprije je otvorena samostalna izložba fotografija Dee Botice pod nazivom Delta Oscar Mike. Kao osoba koja potječe iz obitelji pomoraca, umjetnica Dea Botica u svojoj seriji fotografija iz vlastite perspektive demistificira život u pomorskoj obitelji i promatraču daje uvid u rahlu, neromantiziranu viziju života na moru.

Potom je galeriji Zuccato inaugurirana izložba Mjesta koja čekaju fotografkinje Ane Opalić i Raj je mjesto na zemlji, skupna izložba fotografija i videouradaka odabranih autora – Manuele Drk, Denisa Gržetića, Darija Jurjevića, Karmen Orlić, Marina Renića, Jelene Tomić i Elizabete Ružić.

Fotografski projekt Ane Opalić istražuje socijalni pejzaž otoka Paga u zimskim mjesecima, bilježeći turističke lokacije u čekanju. Otok balansira na granici svog tradicijskog identiteta, koji njeguje uzgoj ovaca i proizvodnju sira, te onog turističkog, koji je sadržajima poput plaže Zrće globalno odredio sudbinu stanovnika. Uz ovce na obroncima otoka na fotografijama se može vidjeti stotine plastičnih vrećica nošenih vjetrom. 

Što se skupne izložbe tiče, tema raja odnosi se na idealizirano, eksternalizirano ili internalizirano mjesto u kolektivnom ili individualnom sjećanju. Može ga se promatrati kao fizički prostor ili metaforu. Raj može biti utopistički, filozofski ili religijski konstrukt ili stvarna datost prostornog i vremenskog konteksta. U aktualnoj izbjegličkoj krizi često se čuje fraza migranata u Europu da su iz pakla stigli u raj. Svi su autori dali svoje viđenje raja na zemlji.

Projekt Photodistorzija zamišljen je kao izložbeni postav fotografija i predstavljanje specifičnih procesa, manifestacija i primjene fotografija u raznim galerijskim prostorima.

Sve se izložbe mogu razgledati do 30. studenog.

Radno vrijeme Male galerije je svakim danom od 16 do 20, osim nedjeljom i blagdanima, a galerije Zuccato svakim danom od 10 do 12 i od 16 do 20 sati. Nedjeljom i blagdanom zatvoreno.

POREČ: Počeo Mjesec borbe protiv ovisnosti za zdravlje djece i mladih – bogat program radionica, izložbi, promotivnih kampanja…

U Vodnjanu otvoreni Dani mladog maslinovog ulja – na otvorenje stigla i Predsjednica