in

POREČ: Jazz u lapidariju – svake srijede do kraja ljeta

Zvonimir Šestak - Foto POU Poreč

Jazz u lapidariju sinonim je za vruće i razigrano ljeto, koji građani i posjetitelji Poreča svake godine željno iščekuju. U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč i u uvijek inovativnoj izvedbi ovaj je festival okosnica kvalitetne ljetne zabave. Srijeda postaje referentni dan tjedna, večer koju će mnoštvo građana i turista provesti u mediteranskoj atmosferi s vrhunskim jazz muzičarima.U srijedu, 6. srpnja kreće 27. sezona koju otvaraju Hojsak&Novosel, a zaključno s 31. kolovoza donosi ukupno osam koncerata. Svi koncerti počinju u 21 sat uz besplatan ulaz pod vedrim nebom porečkog lapidarija.

Za grad Poreč Jazz u lapidariju ima posebnu važnost u kulturnom i umjetničkom smislu.

Festival je to koji postavlja drugačije kriterije po pitanju izvođača i izvedbi, a oni se temelje na poticanju autorstva, podržavanju umjetničkog stvaralaštva te afirmaciji mjesta, umjetnika i već profilirane i sve brojnije publike koja sve to prati. Usprkos trendovima pojednostavljivanja izvedbenih umjetnosti kako bi ih se učinilo pitkijima, porečki džez-festival donosi razonodu, no uvijek u tijesnom spoju s kulturom i umjetnošću. On istodobno zabavlja i educira, upotpunjuje, nadograđuje, širi poglede na mogućnosti stvaranja i izvedbe te uživanja u njima.

Prvi koncert sezone, ove srijede u 21 sat, donijet će nam nekonvencionalnu kombinaciju instrumenata na pozornicu lapidarija. Tihomir Hojsak na kontrabasu i Filip Novosel na tamburi sviraju autorske skladbe sa začinima panonske regije i jazza. Zvuk im je svjež, a melodija ispunjena folk motivima i virtuoznim improvizacijama.

Sljedeću srijedu, 13. srpnja nastupa Zvonimir Šestak Groove Assembly, kvintet koji je ove godine dobio Porina za najbolji jazz album godine, In the pocket. Mario Bočić na tenor saksofonu, Joe Kaplowitz za klavirom, Janko Novoselić na bubnjevima, Hrvoje Rupčić na perkusijama i najtraženiji hrvatski kontrabasist – Zvonimir Šestak. Veliki utjecaj na njihove kompozicije imaju afrokubanska i brazilska glazba koje izmiješane s jazz formom imaju tendenciju potaknuti slušatelje i glazbenike na ples.

Tjedan kasnije, 20. srpnja na pozornicu porečkog lapidarija stižu John Stowell & Marko Čepak Quartet. Američko-slovensko-talijansko-hrvatski kvartet zajedno je izdao album naziva Ghost In The Corner, nakon uspješne petogodišnje suradnje. Spremite se za tehnički zahtjevnu i harmonijski bogatu izvedbu vrsnih muzičara. Osim Johna Stowella i Marka Čepaka na gitarama, Simone Serafini je na kontrabasu, a Borko Rupena na bubnjevima.

„Pozivam šmekere koji vole gypsy jazz i swing da se zajedno opustimo i proslavimo svečanost dobre glazbe!” reče Miro Ungar koji ove godine slavi 65 godina karijere, a u srijedu 27. srpnja svira s Oridano Gypsy Jazz Bandom koncert naziva “Swinging on Django’s way”.

Na repertoaru su jazz standardi obrađeni u stilu Djanga Reinhardta u jedinstvenoj kombinaciji vokala i gypsy swinga zajedno.

Zoran Majstorović Musical Migrations naziv je koncerta kvarteta koji će prve srijede u kolovozu s pozornice lapidarija odašiljati etno jazz vibracije u izvedbi Roberta Mikuljana na trubi i krilnici, Bojana Skočilića na kontrabasu i električnom basu, Rajka Ergića na bubnjevima, udaraljkama i sopran saxu, te multitalentiranog Zorana Majstorovića na gitari, lutnji, kamalu i sazu.

10. 8. u 21 sat imati ćemo priliku slušati trio poznatog jazz pijanista i skladatelja kojemu nije potreban uvod, na koncertu naziva Standards X. Matija Dedić dobitnik je više od 30 nagrada Porin, objavio je više od 20 studijskih albuma te je već više 27 godina aktivni skladatelj i izvođač. Sjećamo se njegovog prvog koncerta u Lapidariju, 7. 8. 1996., na prvom Jazzu u Lapidariju.

Predzadnji koncert ovogodišnjeg izdanja Jazza u lapidariju je Mary May. Po prvi puta u Poreču imati ćemo priliku vidjeti kvintet kojemu kritičari pišu ljubavna pisma. Originalne pjesme, zvukom srodne klasičnim stilovima poput americana, folk rocka i bluesa, pod velikim utjecajem razne svjetske etno glazbe i europskog jazza izmjestiti će nas u srijedu 17. 8. u 21 sat na neko drugo mjesto, u neki drugi mentalni prostor za koji se najbolje pripremiti pomoću žarko crvenog ruža.

Mangroove će 31. 8. zaključiti jazz ljeto svirajući svoje poznate skladbe, u peteročlanom sastavu koji je prisutan na domaćoj glazbenoj sceni preko 15 godina. Psihodelični jazz s pop vokalom te tekstovima na hrvatskom prava su trešnja na vrhu jazz kupa ovogodišnjeg programa.

Program 27. Jazza u lapidariju nudi široku paletu izričaja i doživljaja za svačiji ukus, a u spoju s porečkim spomenikom nulte kategorije – lapidarijem, savršena je kombinacija kulture i turizma koja uvijek privlači velik broj gostiju.

Biciklisti Poreča na Grobničkom maratonu – Odlični Saša Lalić i Diego Žužić

Armonike Zad kaštela po 26. put u Žminju