in

POREČ: Koncert vrhunskih glazbenica u znak sjećanja na Serenissimu

Foto Koncert u čast Serenissime - Denis Visintin

U Istarskoj sabornici u ponedjeljak je održan koncert u organizaciji Zajednice Talijana Poreč pod nazivom „Glazba u Istri iz doba Serenissime“ u sklopu kulturnog projekta koji financira Regija Veneto u svrhu očuvanja kulturne baštine.

Koncert u Sabornici u čaast Serenissimi patricia žudetić
Koncert u Sabornici u čaast Serenissimi

Nositelj projekta je Pučko otvoreno učilište Rovinj uz partnere: zajednice Talijana Poreč i Rovinj, Regionalni orkestar Venecijanske filharmonije, Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika (HDGU), Udruga za očuvanje sjećanja na istarske skladatelje (ASMCI).

Aleksandra Santin Golojka (voditeljica projekta) svirala je na klaviru, a nastupile su i flautistice Samanta Stell i Nataša Dragun te sopranistica Patricia Žudetić uz gromoglasan pljesak oduševljene publike.

Aleksandra Santin Golojka bila je ravnateljica i profesorica klavira u Glazbenoj školi Poreč, a sada predaje u pulskoj školi. Nastupa kao solistica u raznim komornim sastavima. Samanta Stell predaje u Umjetničkoj školi Poreč. Dobitnica je brojnih nagrada i nastupa kao solistica i u raznim glazbenim sastavima. Nataša Dragun organizira koncerte i svira u nekoliko glazbenih sastava. Žudetić, nakon studija glazbe u Puli i Zagrebu, nastavlja studij u Beču. Počela je u grupi minipjevača Zajednice Talijana “Dott. Silvio Fortuna” u Višnjanu i dobitnica je brojnih nagrada.

Okupljene je pozdravio predsjednik Zajednice Talijana Parenzo i zamjenik porečkog gradonačelnika Ugo Musizza. Županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica prenio je pozdrave župana Borisa Miletića, podsjetivši na povijesne i kulturne veze Istre i Venecije. Koordinator projekta Franco Rota objasnio je detalje ove kulturne inicijative.

Uslijedio je koncert popraćen kratkim uvodnim objašnjenjima posvećenim svakom autoru i njegovoj glazbi, a kustosica je Aleksandra Golojka. Izvele su djela skladatelja Andree Antico da Montona, Gabriela Uspera Spongie, potom Giuseppea Tartinija, grofa Stefana Rote i Alfreda Martinza.

Projekt, pokrenut u godini u kojoj se obilježava 330. rođendan Giuseppea Tartinija, nastoji ponovno otkriti i oplemeniti protagoniste glazbene povijesti istarskog prostora i njegovih veza s Venecijom. Uz koncerte, od kojih je prvi organiziran prije nekoliko mjeseci u Rovinju, u tijeku su istraživačke aktivnosti, snimanje video materijala i stavljanje audiovizualnog materijala na raspolaganje regionalnim i venecijanskim televizijama, a u pripremi je i CD.

Foto Gradska knjižnica Poreč - Ured Djeda Mraza

ADVENT u KNJIŽNICI POREČ – Ured Djeda Mraza, Čarobni vlak, luganige, palenta, bakalaj, filmovi…

Rad Hene Crnović - Foto HDLU Istre

HDLU: Otvorenje skupne izložbe „Lipo je u Istri“ za mlade umjetnike