in

POREČ: Labinski umjetnik Zdravko Milić izlaže u Zuccatu

U galeriji Zuccato u Poreču večeras je otvorena samostalna izložba labinskog likovnog umjetnika Zdravka Milića pod nazivom „Lunadrom“. Zdravko Milić svojim je dugogodišnjim djelovanjem obilježio istarsku, hrvatsku i međunarodnu umjetničku scenu – na samome početku, još 1970-ih kao jedan od pionira videoumjetnosti u Hrvatskoj, zatim skulpturama i mozaicima, ali ponajviše svojim slikarskim djelima i specifičnim likovnim istraživanjima na području figuracije. 

Od 1981. godine realizirao je brojne slikarske teme – od istraživanja apstraktnih geometrijskih formi, mogućnosti suvremene figuracije, erotskih, mitoloških i biblijskih tema do problematizacije suvremene ekologije i kritike tehnologije. Konstantu u njegovom radu pritom predstavlja nekoliko postupaka poput propitivanja perspektive i prostornosti slike, razvijanja naracije unutar djela, kritike tehnologije kroz formalnu strukturu djela, prikazivanja metafizičkih, mističnih i transcendentalnih prizora i motiva, ali možda ponajviše propitivanja mogućnosti pejzaža. 

Pejzaž kao osnovna tema Milićevog slikarstva imao je nekoliko transformacija – od pejzaža metafizičke atmosfere u kojima istražuje perspektivu, pejzaža prostorne iluzije i geometrijskih oblika, pejzaža kao personifikacije erotskih motiva, kao materičnog prikaza zemljine površine, pa do ekoloških, mitoloških i tehnopejzaža“, kaže se u najavi izložbe, objavio je Radio Labin. 

Izložba ostaje postavljena do 9. siječnja.

Preuzmite žminjske naljepnice na aplikaciji Viber!

Zatvara se pogon Cimosa u Labinu, radnici prelaze u Buzet i Roč