in

Zatvara se pogon Cimosa u Labinu, radnici prelaze u Buzet i Roč

Zbog nedostatka radnika u proizvodnji, u kojoj radi 110 domaćih radnika i 15-tak stranaca, a potrebno im je 130, uskoro će se zatvoriti Cimosova tvornica u Labinu. Radnika nema kaže, Darko Vidmar, voditelj ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije za Labinštinu, zbog uvjeta rada, malih plaća i rada u četiri smjene, piše Radio Labin.

Vidmar se sastao s Upravom Cimosa. 

-Ohrabrujuće je što je posao osiguran za sve radnike iz proizvodnje, dok je za režijske sigurno da će ih 20-ak imati posao. Ostalima će, nažalost, biti ponuđena druga radna mjesta. Vidjet ćemo što će radnici odlučiti. Ugovorom o radu mjesto rada definirano je na području djelovanja poslodavca, što znači Buzet i Roč, koji su nam najbliži. Tražili smo od uprave da im se osigura prijevoz, jer se radi o većem broju ljudi. K tome, tu je i nesigurnost na putu nakon noćnih smjena. Uprava je prihvatila i organizirat će im prijevoz autobusom, rekao je Vidmar.

Nada se da će većina radnika prihvatiti prelazak u Buzet i Roč i dodaje da će većina ljudi, njih 80 posto iz proizvodnje u Buzet a 20 posto će ići raditi u Roč.

Prema ponudi, dodaje, nitko ne bi trebao ostati bez posla, iako će problema imati režijski radnici, njih oko 50-tak, jer se svima neće moći ponuditi radno mjesto na kojem rade, već neko drugo u Buzetu ili Roču. Prelazak će započeti idućeg tjedna.

-Postepeno će se zatvarati tvornica, ne zaustavlja se odjednom cijela proizvodnja u Labinu. U svakom slučaju do kraja siječnja će u cijelosti stati, zaključio je Darko Vidmar, voditelj ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije za Labinštinu, objavio je Radio Labin.

POREČ: Labinski umjetnik Zdravko Milić izlaže u Zuccatu

Vladina agencija isplaćuje 46 milijuna kuna poljoprivrednih poticaja