in

POREČ: Marileni Dužman uručena Nagrada BOOKtiga

Marilena Dužman i moderatorica Nina Žufić

Jučer je u Poreču počeo 16. festival pročitanih knjiga – BOOKtiga i prodajni sajam BOOKtižin, koje su s nestrpljenjem čekali svi ljubitelji pisane riječi, antikvari, volonteri, sugrađani i gosti. Matični je odjel Gradske knjižnice Poreč, uz pomoć vrijednih volontera, pretvoren u mali sajam na kojem će svatko pronaći nešto za sebe. Ovogodišnja BOOKtiga u paketu donosi puno lijepih događanja te nanovo progovara na sebi svojstven način, a ugostit će i mnoge zanimljive i poznate sugovornike.

Ponudu na sajmu i ove su godine upotpunili renomirani antikvarijati iz Zagreba, Rijeke, Ljubljane, Kopra i Beograda, a posjetiteljima je omogućena procjena te otkup starih izdanja iz njihove kućne biblioteke.

Sinoć je dodijeljena Nagrada BOOKtiga ovogodišnjoj laureatkinji, Marileni Dužman, za najčitaniji roman u svim knjižnicama Istarske županije u 2022. godini – „Hladno srce“. Ravnateljica Gradske knjižnice Poreč, Irides Zović, istaknula je kako i ove godine promoviraju čitanje i progovaraju o ljubavi prema knjigama na jedinstven i inovativan način, omogućujući interakciju suvremenim čitateljima s njihovim omiljenim likovima putem Matchboka.

Marilena Dužman i Vladimir Torbica
Marilena Dužman i Vladimir Torbica

– Brojne smo spojeve dogovorili i donijeli osmjeh na lica naših korisnika. Svojom misijom i vizijom stvaramo neraskidive niti koje povezuju čovjeka s knjigom. Gradska knjižnica Poreč predana je pružanju niza usluga koje promiču čitanje i razonodu, obrazovanje i kulturu, rekla je Zović. Naglasila je kako BOOKtiga na poseban način okuplja i sve knjižnice Istre i zahvalila svim kolegicama i kolegama iz knjižnica na suradnji i podršci, građanima na doniranim knjigama te svima onima koji Knjižnici daju podršku u organizaciji sajma.

Kontinuitet, ustrajnost i međunarodna suradnja samo su neke od kvaliteta ovoga festivala koji je od neprocjenjive vrijednosti za porečku knjižnicu. Velik je to poticaj za daljnji razvoj, a u svemu tome Gradskoj knjižnici Poreč pomažu Ministarstvo kulture i medija, Istarska županija- Regione Istriana, Grad Poreč, Općina Vrsar, sponzori, mediji i mnogi ljudi dobre volje.

U ime Grada, osnivača Gradske knjižnice Poreč, okupljene je pozdravio gradonačelnik Loris Peršurić koji je izrazio zadovoljstvo što Booktiga svake godine obogaćuje Poreč i srce starogradske jezgre.

-Trud i zalaganje Gradske knjižnice i brojnih volontera svake godine omogućuju bogat program, ispunjen kvalitetnim gostima i knjigama, a u našem gradu promiču razonodu, obrazovanje i kulturu, rekao je gradonačelnik.

FOTO GRADSKA KNJIŽNICA POREČ
Loris Peršurić i Irides Zović

Dodjelom Nagrade BOOKtiga na osobit se način zatvara krug koji čine autor – čitatelj i nanovo – autor. Nakon obilaska po knjižnicama istarskih gradova, roman „Hladno srce“ vratio se u Poreč, u autoričine ruke, ispisan dojmovima čitatelja, a takva, ispisana, pohabana i iščitana knjiga donosi autoru ono što on najviše priželjkuje: odgovor na pitanje kako je utjecala na njihove živote.

Nagrada BOOKtiga sastoji se od posebnog priznanja, sedmodnevnog boravka u Hiži od besid i novčane nagrade. Istarska županija- Regione Istriana njezin je pokrovitelj, a Nagradu je Marileni Dužman uručio pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica.

Autorica Dužman, rekla je kako je oduševeljan nagradom, pogotovo romanom koji se s ispisanim dojmovima čitatelja vraća u ruke autoru. Dodala je kako ljubavni romani rijetko dobivaju nagrade, stoga joj ova nagrada publike puno znači i velik je poticaj za daljnji stvaralački rad.

Program za naredne dane Booktige nalazi se na web stranici Knjižnice, te na FB stranici, objavila je Gradska knjižnica Poreč.

Više o ovogodišnjoj dobitnici nagrade BOOktiga čitajte na:

Foto Istarska županija

Pulskoj bolnici i Zavodu za hitnu medicinu više od 151 tisuće eura iz županijskog proračuna

Eko akcija u Barbarigi

Uspješna eko akcija u Barbarigi zahvaljujući volonterima i eko aktivistima