in

“Hladno srce” Ližnjanke Marilene Dužman najposuđivanija je knjiga u istarskim narodnim knjižnicama

Marilena Dužman - Foto Gradska knjižnica Poreč

Roman o jednom muškarcu i o jednoj ženi. Priča o njihovoj strastvenoj vezi, o duhovima iz prošlosti i novim prilikama koje život donosi. Priča o traganju za ljubavlju. Sve je to „Hladno srce“ koji je najčitaniji roman u istarskim narodnim knjižnicama, a njegova autorica, Marilena Dužman ovogodišnja je laureatkinja i dobitnica Nagrade BOOKtiga.

Marilena Dužman - Foto Gradska knjižnica Poreč
Knjiga Marilene Dužman – Foto Gradska knjižnica Poreč

Marilena Dužman piše romane o životu, situacijama i ljudima kojima smo okruženi. U njihovom je središtu uvijek ljubav, a s njome i strast i požuda, ali i životne neprilike, poslovni neuspjesi, prevare, obiteljski i prijateljski odnosi. Marilena Dužman svakim svojim novim romanom privlači pozornost svoje čitateljske publike.

„Gdje mi je psihijatrica?“, „Razgovori s ginekologom“, „Opsidijan“, „Slobodan pad“, „Mrtav, a gladan“, „Haker“, „Skriveno srce“, „Hladno srce“, „Momina knjiga recepata“ i „Nina“ romani su koje potpisuje ovogodišnja laureatkinja, po struci diplomirana ekonomistica, koja s obitelji živi u Ližnjanu. Romane piše od 2017. godine, a zbog korištenja čakavštine u pojedinim romanima Općina Ližnjan joj je 2021. godine uručila nagradu za osobite uspjehe i postignuća u književnoj umjetnosti te promociji Ližnjana i ližnjanskog govora u svojim književnim djelima.

„Ovo je jedinstvena nagrada i za autore uistinu posebna. Zahvaljujem od srca svojim čitateljima na ovom posebnom priznanju koje mi je velika čast i iznimno me veseli. Moram priznati da me je ova vijest u isto vrijeme i zatekla i oduševila!“ rekla je Marilena Dužman, nakon što su joj iz porečke knjižnice javili vijest.

Nagrada BOOKtiga dodjeljuje se od 2010. godine autoru najčitanije knjige u svim istarskim narodnim knjižnicama. Postupak odabira i vrednovanja najčitanijeg književnog djela provodi se statističkom obradom podataka prikupljenih putem skupnog elektroničkog kataloga narodnih knjižnica u Istarskoj županiji u periodu od 1. veljače do 31. siječnja.

Pod pokroviteljstvom Istarske županije svečana dodjela Nagrade upriličit će se 19. travnja na Međunarodnom festivalu pročitanih knjiga BOOKtiga 2023.,kada će ovogodišnjoj dobitnici biti uručeno priznanje – primjerak njezinog romana koji će mjesec dana “putovati” po knjižnicama Istre i u koji svi njegovi čitatelji mogu upisati svoje dojmove. Stoga, ovom prilikom pozivamo sve čitatelje da potraže knjigu u svojim knjižnicama i da daju svoj doprinos u kreiranju ovoga jedinstvenoga priznanja.

Marilena Dužman - Foto Gradska knjižnica Poreč
Marilena Dužman – Foto Gradska knjižnica Poreč

Prvi na redu su građani Pule koji će svoje dojmove u knjigu moći upisivati od 11. do 18. veljače. Slijedi Gradska knjižnica Pazin gdje će se knjiga nalaziti od 21. do 25. veljače. Čitatelji knjižnice u Labinu moći će svoje dojmove upisivati od 28. veljače  do 4. ožujka u svojoj knjižnici, dok će se u buzetskoj knjižnici knjiga nalaziti od 8. do 11 ožujka. Umažani u svojoj knjižnici knjigu mogu potražiti od 15. do 20. ožujka, a korisnici knjižnice u Bujama od 22. do 24. ožujka. U Gradskoj knjižnici Novigrad čitatelji će dojmove moći upisivati od 28. ožujka do 1. travnja, te u Gradskoj knjižnici „Matija Vlačić Ilirik“ u Rovinju od 4. do 8. travnja.

U Gradsku knjižnicu Poreč knjiga stiže 12. travnja, a u nju će svoje dojmove čitatelji moći upisivati sve do same dodjele Nagrade. Osim prigodnog priznanja, sedmodnevnog boravka u Pazinu u Kući za pisce/Hiži od besid, autorica najčitanije knjige dobit će i novčanu nagradu, priopćeno je iz Gradske knjižnice Poreč.

poreč dox kino foto andi bančić 8-11-2021

POREČ: Zanimljiva inicijativa vijećnika – Kazalištu vratiti ime znamenitog talijanskog skladatelja

Novi društveni dom u Mugebi - Foto Grad Poreč

Otvoren novi Društveni dom u Mugebi