in

POREČ: Mate Maras predstavlja novi prijevod Danteove “Božanstvene komedije”.

Foto: TZ Poreč

U povodu Svjetskoga dana knjige koji se obilježava 23. travnja i 700. obljetnice smrti Dantea Alighierija Pučko otvoreno učilište Poreč u suradnji s Gradskom knjižnicom Poreč organizira predstavljanje novoga prijevoda Danteove “Božanstvene komedije” (La Divina commedia) prevoditelja i književnika Mate Marasa u srijedu, 21. travnja, u 20 sati.

-Iako je Maras izgradio iznimno uspješnu i svestranu karijeru u diplomatskim i prevoditeljskim vodama, mnogi ga se Porečani sjećaju iz doba dok je bio naš sugrađanin i profesor matematike pri srednjoj školi. Utoliko nas više raduje što imamo priliku ponovno čuti izvrsnog znalca i govornika u našem gradu, poručuju iz Učilišta.

Mate Maras rođen je u Studencima kod Imotskog 1939. U Zagrebu je završio Petu gimnaziju i diplomirao matematiku i fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Radio je kao srednjoškolski profesor, urednik u nakladničkim kućama i na Hrvatskome radiju te je bio tajnikom središnjice Matice hrvatske. Sedam godina proveo je u diplomaciji kao kulturni ataše u Parizu i Washingtonu. Prevodi ponajviše s engleskog, talijanskog i francuskog jezika; za prijevod Rabelaisa dobio je Veliku nagradu Francuske akademije; za prijevode Shakespearea dobio je nagrade Iso Velikanović, Kiklop i Nagradu Grada Zagreba; za ukupan doprinos kulturi dobio je odlikovanje Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Sastavio je Rimarij hrvatskoga jezika i objavio knjigu pjesama Kasna berba te roman Pisma od smrti. Napisao je i komediju Vesele žene imotske i filmski scenarij Grgur Ninski.

Najvažniji prijevodi (od dvije stotine naslova):
William Shakespeare: Sabrana djela
Dante Alighieri: Božanstvena komedija
Giovanni Boccaccio: Dekameron (s Jerkom Belan)
François Rabelais: Gargantua i Pantagruel
John Milton: Izgubljeni raj
Srednjovjekovni epovi: Beowulf (staroengleski), Pjesma o Rolandu (starofrancuski) i Pjesma o Cidu (starošpanjolski).

Ulaz na predstavljanje knjige besplatan je.

Zbog ograničenog broja posjetitelja Iz Učilišta mole da se mjesta unaprijed rezerviraju na www.rezervacije-poup.hr.

Tulio Demetlika IDS-ov kandidat za zamjenika župana

Kozlevac ponovio apel: Ne šaljite djecu u školu ako imaju simptome, cijeli razred završio u samoizolaciji