in

POREČ: Otvara se izložba “U pokretu – o putujućim trgovcima kroz i u Istri”

U četvrtak, 4. 3. u 18 sati otvorit će se U pokretu – o putujućim trgovcima kroz, i u Istri, etnografska izložba u suradnji s Etnografskim muzejom Istre u Maloj glaeriji Pučkog otvorenog učilišta na Narodnom trgu. Izložba ostaje otvorena do 3. travnja i može se pogledati radnim danom od 16 do 20 sati. Autorice izložbe su Mirjana Margetić, muzejska savjetnica pedagoginja i kustosica i Nikolina Rusac, dokumentaristica i kustosica. Likovni postav potpisala je Tina Erman Popović.

Izložba ukazuje na pojave iz svijeta trgovine u pokretu koja se odvijala na području Istre i bliže okolice u 20. stoljeću, s naglaskom na ruralne sredine. Nekadašnja trgovina u najvećoj mjeri odvijala se – u pokretu. Trgovci i obrtnici koji su nudili robu i proizvode morali su biti znatno pokretljiviji ne bi li našli put do kupaca. Time su trgovanje održavali živim i istovremeno olakšavali život ljudima u malim sredinama gdje nije bilo dućana ili je prometna povezanost bila loša.

Četiri su glavne tematske cjeline ove izložbe. U prvoj cjelini naglasak se stavlja na trgovinu u pokretu – kako se i gdje kretalo te tko je i što sve prodavao. Sljedeća cjelina odnosi se na sajmove kao neizostavna mjesta odvijanja trgovine i sa značajnom društvenom ulogom. Unatoč patrijarhalnom sustavu, žene su u domeni trgovine nerijetko imale vrlo važnu i odlučujuću ulogu, o čemu je riječ u cjelini o ženskoj strani trgovine. Posljednja tema odnosi se na ilegalnu trgovinu, koja je, iako kao tajna, oduvijek bila prisutna u svakodnevnom životu žitelja Istre.

Supetarski načelnik MARIO BRATULIĆ imenovan posebnim savjetnikom ministrice poljoprivrede

Porezna kreće u veliku provjeru firmi