in

POREČ: Potpisan ugovor za obnovu Romaničke kuće, radovi počinju u listopadu

Foto Grad Poreč

Najveće ulaganje u kulturnu baštinu u modernoj povijesti Poreča nastavlja se s novim projektom – nakon obnove Gornjeg vrtića, Palače Sinčić, te obnove rodne kuće Joakima Rakovca koja je upravo u tijeku, Grad Poreč financirat će i obnovu Romaničke kuće koja se nalazi u Ulici Decumanus.

Foto Grad Poreč
Foto Grad Poreč

Tim povodom je u porečkom Muzeju potpisan Ugovor o građevinskoj sanaciji Romaničke kuće,  jednog od rijetkih očuvanih primjera istarske stambene arhitekture romaničkog razdoblja, vrijedan ukupno 315.644,00 eura. Ugovor su potpisale ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine Elena Uljančić i Gracijela Orbanić, direktorica izabranog izvođača radova Kapitela d.o.o. iz Žminja, dok su na potpisivanju bili prisutni i porečki gradonačelnik Loris Peršurić te predsjednica Upravnog vijeća Muzeja Nensi Beato Baturić.

Ugovoreni radovi uključuju građevinsko-obrtničke radove na pročeljima i u unutrašnjosti, sanaciju međukatnih konstrukcija, statičku stabilizaciju, restauratorske radove na kamenini, kao i stolarske, elektromontažne i strojarske radove. Nadzor nad radovima povjeren je Istrainženjeringu iz Poreča, dok će konzervatorski nadzor obavljati djelatnici Konzervatorskog odjela u Puli.

Na području Grada Poreča je trenutno u tijeku nekoliko značajnih investicija u kulturne spomenike, na koje se osvrnuo i porečki gradonačelnik Loris Peršurić:

– Romanička kuća jedan je od simbola našega grada. Očuvanje i obnova ovakvih spomenika nije samo naša obaveza već i naša dužnost. Jer čuvanjem naše baštine, čuvamo priču našega grada i prenosimo je na nove generacije. Projekt se u potpunosti financira iz gradskog proračuna, dok je projekt postava Romaničke kuće prijavljen na EU projekte i nadamo se da ćemo ostvariti sufinanciranje. Paralelno radimo i na ostalim projektima, pa je tako već gotov sve spremno i za obnovu fasade crkve Gospe od Anđela na Trgu slobode, zaključio je Peršurić.

Elena Uljančić, ravnateljica porečkog muzeja, prokomentirala je investiciju:

– Izgrađena 13. stoljeću, Romanička kuća prepoznatljiva je po romaničkim elementima i prekrasnim kamenim klesancima. Veliku restauraciju doživjela je tijekom talijanske uprave prošlog stoljeća, a preživjela je i bombardiranje tijekom Drugog svjetskog rata iako je bila kuća u nizu.

Radovi na građevinskoj sanaciji Romaničke kuće kreću u listopadu, a dovršetak je previđen do kraja ožujka sljedeće godine, nakon čega se kreće u idejno i izvedbeno rješenje stalnoga postava. Romanička kuća će nakon sanacije biti pretvorena u centar koji interpretira povijest kulture stanovanja u Poreču, s naglaskom na samu zgradu.  Zahvaljujemo Gradu Poreču koji je odlučio financirati ovu sanaciju koja podrazumijeva opsežnu pripremu dokumentacije prije samog početka radova., rekla je ravnateljica.

Planirani interpretacijski centar u Romaničkoj kući ključna je aktivnost projekta BOOST 365, koji je Grad Poreč prijavio na Program međuregionalne suradnje Interreg Europe 2021. – 2027. Ukupna vrijednost projekta je 1.913.440,72 EUR, a proračun Grada Poreča na projektu iznosi 417.034,46 EUR. Grad Poreč je i vodeći partner projekta BOOST 365 s ukupno šest partnera, a rezultati prijave  očekuju se krajem ove godine.

Građevinskom sanacijom Romaničke kuće i otvaranjem interpretacijskog centra unaprijedit će se porečka turistička ponuda, ali i muzeološko predstavljanje materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasljeđa grada, objavio je u priopćenju Grad Poreč.

trgovina dućan unsplash

Popularan suhomesnati proizvod povučen zbog bakterije

Foto Općina kaštelir-Labinci

U Rogovićima se gradi društveni dom za druženje mještana