in

POREČ: Zanimljiva inicijativa vijećnika – Kazalištu vratiti ime znamenitog talijanskog skladatelja

Foto Andi Bančić

Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća Poreča vijećnik IDS-a Andrea Crevato predložio je zanimljivu inicijativu koja bi gradskom kazalištu vratilo nekadašnje povijesno ime.

Stara razglednica porečkog kazališta - Foto Istrapedia.hr
Stara razglednica porečkog kazališta – Foto Istrapedia.hr

-Moja inicijativa ima za cilj ponovno pripisati važno ime skladatelja Giuseppea Verdija našem gradskom kazalištu. Glavni razlog je vezan uz činjenicu da nam je povijest u nasljeđe ostavila veličanstvenu zgradu neizmjerne ljepote, smještenu u samom srcu grada, te smatram da jedan važan objekt poput ovog ima pravo ponovno dobiti svoj izvorni naziv, kako su tada odlučili vijećnici u Poreču. Vjerujem kako je dužnost svakoga od nas da poštuje volju onih koji su nam prethodili. Uvjeren sam da svi poznaju lik Giuseppea Verdija kao vrlo značajnog glazbenika, univerzalno priznatog kao jednog od najvećih opernih skladatelja svih vremena. Njegova su djela i danas među najpoznatijima, izvođenima u kazalištima diljem svijeta. Želim samo naglasiti da je porečko kazalište otvorilo svoja vrata 10. prosinca 1887. pod nazivom Teatro comunale – Općinsko kazalište, a 15. studenog 1901., točno mjesec i pol dana nakon Verdijeve smrti, odlukom tadašnjeg općinskog vijeća grada Poreča preimenovano je u Teatro comunale „Giuseppe Verdi“ Parenzo. Tako se zvalo sve do kraja 2. svj rata, objasnio je Crevato.

Odgovoreno mu je da će inicijativa ići redovnim postupkom.

Vratimo se na trenutak u povijest. Kako piše internetska enciklopedija Istrapedia.hr, kazalište je izgrađeno 1887. te prvo vrijeme nosi naziv Teatro Comunale, a od 1901. ime tada preminulog talijanskog skladatelja Giuseppea Verdija.

Njegova se izgradnja dugo planirala, a u prosincu 1884. na sjednici općinske vlasti odobrena je izgradnja škole, cisterne i gradskog teatra. Gradski čelnici su smatrali da treba biti smješteno u zgradi koja će krasiti grad pa su ga odlučili graditi na zemljištu tadašnjeg porečkog načelnika Francesca Sbisàa. Kredit u iznosu od 45.000 kruna Općina Poreč zatražila je od Instituto di Credito Fondario, dok je još 7.000 kruna naknadno bilo dobiveno za dodatne radove. Tadašnji građanski sloj je izražavao snažnu želju za vlastitim kazalištem, a sličnu su imali i ostali gradovi pa se tako u Labinu teatar otvara 1865., u Puli 1880. a u Pazinu 1912.

Kazalište je i danas u funkciji za scenske i filmske predstave. Temeljito je obnovljeno i u interijeru preuređeno 2006., svečano otvorenje bilo je 22.XII.2006. Ima 227 sjedećih mjesta u parteru i na balkonu. U zgradi je i likovna galerija te uprava Pučkog otvorenog učilišta.

Cijeli članak o povijesti porečkog kazališta pročitajte na linku

https://www.istrapedia.hr/en/natuknice/1918/kazaliste-verdi-u-porecu

Ilustracija - Photo: Sanjin Strukić/PIXSELL

Od utorka jeftinije gorivo. Doznajemo koliko

Marilena Dužman - Foto Gradska knjižnica Poreč

“Hladno srce” Ližnjanke Marilene Dužman najposuđivanija je knjiga u istarskim narodnim knjižnicama