in

POREČ: Zapažen nastup Đeni Dekleva Radaković na 70. Svjetskom natjecanju Trophee Mondial de l’Accordeon

Na jubilarnom 70. Svjetskom natjecanju Trophee Mondial de l’Accordeon u organizaciji Confederation Mondiale de l’Accordeon, prestižnom natjecanju koje se odvija online od 15. studenog do sredine prosinca, u subotu 12. prosinca, objavljeni su i rezultati kategorije “International composition”.

U ovoj iščekivanoj kategoriji Hrvatsku je predstavljala naša poznata skladateljica, profesorica Đeni Dekleva Radaković iz Poreča, koja je skladbom “Terra M” osvojila 13. mjesto po mišljenju stručnog ocjenjivačkog suda.

U ovoj posebnoj kategoriji svjetskog natjecanja kandidati su se predstavili video snimkama koje su morale sadržavati izvedbu skladbe, uz notni material, u anonimnom obliku, da bi omogučili članovima ocjenjivačkog suda što objektivniji pristup skladbama. U kategoriji “international composition” natjecali su se skladatelji/ice iz Rusije, Kine, Bosne i Hercegovine, Italije, Japana, Belgije, Portugala, Poljske.  

Ovom je prigodom skladbu “Terra M” izvela pulska harmonikašica s varaždinskom adresom, profesorica Karmen Antunović.

Hrvatsku je predstavio i mladi talentirani student Muzičke akademije u Puli, Stjepan Horvat, koji je osvojio 18. I 21. mjesto skladbama “Overthinking” I “Corona Virus”. 

Skladbe su ocjenjivali poznati skladatelji, vrhunski harmonikaši i glazbenici iz Austrije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Kine, Litve, Moldavije, Poljske, Španjolske i Ukrajine.

BIOGRAFIJA

Đeni Dekleva-Radaković, rođena u  Pazinu, prebivalište u Poreču. Do stupanja u mirovinu obavljala je dužnost Prorektorice za nastavu i studente na Sveučilištu Jurje Dobrile u Puli te bila sveučilišna profesorica u statusu i zvanju  redovnog profesora na Muzičkoj akademiji  Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Osnovno muzičko obrazovanje  stekla je kod oca Mirka Dekleve u Pazinu. Školovala  se i završila Srednju glazbenu školu “Ivan Matetić Ronjgov” u Puli. Diplomirala je  Studij klasične harmonike  i Kunstlerische Solisten klasse, na Staatliche Musikschule, Trossingen/Njemačka; te Studij  Kompozicije i Klavira na Akademiji za glasbo u Ljubljani.  U dosadašnjem pedagoškom i umjetničkom radu stekla je preko 38 priznanja.  Njene su skladbe nagrađene 21 puta na hrvatskoj i međunarodnoj glazbenoj sceni.. Izdala  je 15 samostalnih zbirki sa vlastitim skladbama. Kao skladateljica u svom skladanju  koristi spoj suvremenog zvuka upotrebljavajući odnos tonalnosti i atonalnosti s istarskom ljestvicom te uz primjenjivanje aleatorike i suvremenih elemenata u  skladanju postiže svoju prepoznatljivu osobnost.  Uz skladanje često nastupa kao klavirist u komornom muziciranju. Predsjednica je prosudbenih odbora  na Međunarodnom susretu harmonikaša u Puli i predsjednica je Susreta amaterskih zborova Naš kanat je lip u Poreču te dugogodišnja  je  članica  Hrvatskog društva skladatelja. Njene  se  skladbe  izvode   širom Hrvatske i diljem svijeta.

Terra M – Terra M je jedno stavačna koncertna skladba za harmoniku. Sačinjena je od više dijelova koji su skladani primjenom i obradom specifične i opore istarske ljestvice, te njenih smanjenih intervala i karakterističnih akorda kao i kadenci. Oni se izmjenjuju sa dijelovima skladanim  u tonalnoj fakturi  te  dokazuju  suživot dvaju potpuno različita zvuka. U glazbenoj strukturi partiture nailazimo na primjenu tehničkih elemenata  koji  samo harmonika može izvesti. Istarska ljestvica je dio glazbene baštine Istre, koja je od  1998.godine pod zaštitom UNESCA. Svojim specifičnim zvukom oslikava svo bogatstvo našeg prekrasnog poluotoka .

Skladbu “Terra M”Đ. Dekleva Radaković možete poslušati na sljedećem linku: https://youtu.be/Y7NBzc-p9V8

Skladbu “Overthinking” Stjepana Horvata možete poslušati na sljedećem linku: https://youtu.be/UlqOLOMcGyc

Skladbu “Corona Virus” Stjepana Horvata možete poslušati na sljedećem linku: https://youtu.be/WRAbw3p-uMQ

VIŠNJAN: Za Zvjezdarnicu u crowdfunding kampanji skupljeno više od 400 tisuća kuna

TAR: MAREI ima novu, božićnu pjesmu “Smrznuto je sve”