in

Porečka Noć muzeja: Predstavljene digitalna sadašnjost i budućnost

Radionica za djecu u Noći muzeja/Tanja Kocijančić

U ovogodišnjoj Noći muzeja posvećenoj temi „Muzeji – inovacije i digitalna budućnost“ sudjelovalo je više od 250 muzeja i drugih baštinskih ustanova, od kojih 15 u Istri, koje su i ove godine besplatnim ulazom i posebnim programima privukle velik broj posjetitelja.

Pa je tako stotinjak Porečana sudjelovalo sinoć u Noći muzeja, koja se zbog rekonstrukcije muzeja i ove godine održala u Istarskoj sabornici. Posjetitelje je pozdravio porečki gradonačelnik Loris Peršurić koji je istaknuo zadovoljstvo sudjelovanjem muzeja u ovoj manifestaciji, ali i zaželio spremnost, volju i želju Grada Poreča da se u što skorijoj budućnosti otvore vrata obnovljenog muzeja, piše u priopćenju pristiglom iz muzeja.

Porečka Noć muzeja počela je 18 sati noćnim obilaskom i razgledavanjem gradskih kulturno-povijesnih znamenitosti uz stručno vodstvo kustosa Marina Martinčevića. Istodobno u podrumu Sabornice bila je organizirana radionica za djecu pod nazivomBlago u srcu starog kompjutera u kojoj je sudjelovala skupina malih znanstvenika i istraživača iz DND-a Poreč zajedno s voditeljicama. Kroz kreativno recikliranje od elektroničkog su otpada, u ovom slučaju osobnih računala, nastale zanimljive dječje kreacije – od robota i raznih vrsta životinja. Ciljevi radionice, koju je osmislila i vodila kustosica Vltava Muk, bili su osvijestiti i obogatiti znanja i spoznaju djece o brizi za okoliš, recikliranjem utjecati na smanjenje otpada te poticati kreativne načine izražavanja upotrebom recikliranih materijala.


Publika je u nastavku programa sa zanimanjem pratila predstavljanje novih ideja, digitalnih tehnologija i inovacija u radu muzeja. Vanjska suradnica muzeja, arhitektica Elisabeth Foroni, predstavila je nove tehnologije u službi očuvanja kulturne baštine na primjeru barokne palače Sinčić, sjedišta porečkog muzeja. Nakon arhitektonske i građevinske analize palače te njezine valorizacije, predstavila je 3D vizualizaciju eksterijera i interijera. Ravnateljica dr. sc. Elena Uljančić je predstavila kapitalni projekt svoje ustanove – obnovu palače Sinčić i realizaciju stalnog muzejskog postava koji je zamišljen kroz tematske blokove koji razrađuju različite aspekte glavne tematske niti sažete u naslovu „Poreč, grad mnogostrukih identiteta“. Premijerno je predstavila izvedbeno rješenje stalnog postava nastalo suradnjom muzejskih stručnjaka i Radionice arhitekture iz Zagreba.

Korištenje novih tehnologija u arheologiji predstavio je kustos Gaetano Benčić. Prikazao je povijest istraživanja arheološkog lokaliteta Loron u blizini Červar-Porta, jednog od najznačajnijih kompleksa za proizvodnju amfora na Mediteranu, te prezentirao najnoviji 3D model ovog značajnog antičkog nalazišta, čije autorstvo potpisuje Elisabeth Foroni.

U nastavku su predstavljeni projekti digitalizacije muzejske građe te muzejska digitalna platforma „Dostupna prošlost“. Muzej je pokazao da ide u korak s europskim i svjetskim trendovima prema kojima je digitalizacija kulturne građe prihvaćena kao najbolji i najučinkovitiji proces zaštite kulturne baštine. Osim zaštite izvorne građe, jedna od prednosti je povećanje dostupnosti i pretraživosti te iste građe u digitalnom obliku. Digitalizacija se u Zavičajnom muzeju Poreštine provodi kontinuirano do 2011. godine, a zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture, Grada Poreča i vlastitim sredstvima digitalizirana je građa odnedavno dostupna na platformi http://dostupnaproslost.muzejporec.hr/ . Sam projekt, način i uvjete korištenja platforme, koja će se s vremenom nadopunjavati, publici je predstavila kustosica Elena Poropat Pustijanac. Vrlo je zanimljiva bila i prezentacija donacije fotografija s motivima Poreča šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća pokojnog Mladena Koritnika (1906. – 1980.), jednog od najistaknutijih hrvatskih prosvjetnih djelatnika 20. stoljeća. Predstavljanju su prisustvovali i članovi obitelji Koritnik koji su muzeju donirali ovu vrijednu građu, a svoja sjećanja na djeda u Poreču s publikom je podijelila njegova unuka Sanja Galušić Koritnik.
Porečka Noć muzeja je zaključena predstavom u izvedbi članova Društva prijatelja Giostre „El sarto assassin“, čiji scenarij i režiju potpisuje Gaetano Benčić, zaključuje se u priopćenju Zavičajnog muzeja Poreštine.

PETICIJE ZA I PROTIV: Ostaje li Vau park na Finidi ili seli u drugi dio Poreča?

Ilustracija MUP

Kako aktivirati elektronički dio osobne iskaznice?