in

PETICIJE ZA I PROTIV: Ostaje li Vau park na Finidi ili seli u drugi dio Poreča?

Foto: Tanja Kocijančić

Kada smo nedavno objavili kako je Vau park na Finidi pun pogodak i da su ga prigrlili brojni porečki vlasnici pasa koji ondje svoje ljubimce dovode na igru i druženje, nije se još znalo da će izazvati tolike prijepore. Naime, budući da su psi bučni i obavljaju nuždu koju za njima većina vlasnika ne čisti, stanovnici naselja Finida pokrenuli su peticiju u kojoj traže da se Vau park premjesti u drugi dio grada, gdje ljudima neće smetati.

U međuvremenu je porečka Udruga za zaštitu životinja SOS Šape organizirala peticiju kojom traži da ostane na Finidi. Peticija članova SOS Šapa potpisivala se zadnja dva dana upravo ispred Vau parka, a dostupna je građanima i u Zoo shopu, te na Facebooku udruge. Potpisa ima puno na obje peticije, a navodno se pojavila i treća peticija, također za ostanak, ali o njoj zasad nemamo podrobnijih informacija. O svemu tome vode se i rasprave na društvenim mrežama.

O sudbini Vau parka koji je podijelio grad bilo je govora ovog tjedna na Gradskom vijeću gdje je iznijet stav građana koji su pokrenuli peticiju „PROTIV“.

Dakle, žitelji Finide pohvalili su ideju i istaknuli da se radi o hvalevrijednom projektu, ali ne na tom mjestu, jer se nalazi na desetak metara od obiteljskih kuća. Pitanja su brojna.

Zašto baš na tom mjestu? Zašto građane Finide nitko ništa nije pitao prije početka izgradnje? Jesu li odgovorni razmišljali o posljedicama za ljude koji tamo žive, budući da bi taj poligon za pseću igru treba tamo ostati 10, 20 a vjerojatno i više godina? Već od ranog jutra ljudi ondje dovode pse, koji režu, laju, obavljaju nuždu i nitko o tome ne vodi računa. Pitaju se građani kako će to biti ljeti, kada su visoke temperature. Problem će biti i taj što će turistima u privatnom smještaju ta buka, koja će se protegnuti do kasnih noćnih sati, sigurno smetati, a smetat će i pseća kakica koju vlasnici ostavljaju i ne čiste za svojim ljubimcima. Jer kakica ljeti puno više smrdi nego sada, po zimi. Mnogi, naime, za život zarađuju upravo od turista, pa, kako je zaključeno, traže da se odmah počne razmišljati o pronalasku druge lokacije koja neće biti ljudima ispred kućnog praga.

Gradonačelnik Loris Peršurić na vijeću je rekao da su gradnjom Vau parka imali najbolje namjere, jer puno građana i turista ima kućne ljubimce i u mnogim se gradovima takvi poligoni napravljeni. Tražila se lokacija koja će biti na dohvat ruke svima, s osiguranim parkingom. Budući da su dobili čak tri peticije, za sada su radovi na dovršetku Vau parka obustavljeni. Konkretno, postavljala se ovih dana rasvjeta, ali sve je odgođeno dok se ne razgovara s građanima i ne donese odluka što dalje.

-Prije početka radova oglasili smo da će se Vau park raditi. Građani su oduševljeni bili idejom. Bilo je prilika za reagiranje prije početka gradnje, a ne sada, kada smo na sredini, tj. pred dovršetkom. Vlasnici pasa Vau park već koriste i naravno da će se ondje uspostaviti red s pravilima ponašanja. No, probleme s psima i obavljanjem nužde na javnim površinama imamo po cijelom gradu, ali to je pitanje kulture, objasnio je gradonačelnik.

Veli on da je Grad donio pravilnik o držanju kućnih ljubimaca kojeg bi se svi trebali pridržavati.

-Ako su u pitanju buka, pitanje čistoće ili parking, možemo to riješiti. No, budemo li ga premjestili, uvijek će se pojaviti oni kojima će smetati i koji će opet imati primjedbe, komentirao je Peršurić, dodavši da im sada treba malo vremena dok ne izvide što i kako dalje.

Foto: Potpisivanje peticije u Vau parku/Facebook udruge SOS Šape

PO IZBORU TRIPADVISORA: La casa di Matiki iz Žminja najbolji Bed&Breakfast u Hrvatskoj

Porečka Noć muzeja: Predstavljene digitalna sadašnjost i budućnost