in

POSEBAN KONCERT U ISTRI: U Momjanu nastupa jazz pijanist Zvjezdan Ružić koji je na svjetskoj turneji svirao s 2Cellos

Foto POU Buje

ZVJEZDAN RUŽIĆ_PIANOTRON – 03/07/2024 – 20.30h

Pored momjanskog kaštela održat će se koncert Zvjezdana Ružića. Cijena ulaznice: 10 eura. Organizatori poručuju da sa sobom ponesete jastuk za sjedenje.

Organizatori: Pučko otvoreno učilište Buje, Turistička zajednica Grada Buja i Kuća istarskih kaštela u Momjanu. 

Priča Zvjezdana Ružića, rođenog prvog dana ljeta 1988. godine u Rijeci, nije samo priča o glazbi, već ona o ostvarenju sna koji je izgledao gotovo nedostižno. Zamislite dječaka od devet godina, čiji se život zauvijek promijenio kada je prvi put čuo duboki, bogati zvuk klavira. Taj dječak, Zvjezdan, u tom je čarobnom trenutku prepoznao svoj poziv – glazba je morala postati njegov životni put. Ali, pred njim je stajala prepreka veličine planine – nemogućnost da si priušti klavir. Umjesto da klone duhom, Zvjezdanovi prvi koraci u glazbi počeli su na skromnijem instrumentu, staroj harmonici njegove majke.

Ipak, Zvjezdan nije dozvolio da ga bilo što zaustavi. Već s dvanaest godina, uronio je duboko u svijet jazz klavira, a kako su godine prolazile, krenuo je i na sate klasičnog klavira, neumorno preskačući svaku prepreku koja mu se našla na putu. S devetnaest, njegov put ga je odveo do vrata ugledne Kärntner Landeskonservatoriuma u Klagenfurtu, gdje je započeo formalno obrazovanje u jazz klaviru, polako ali sigurno krojeći svoje mjesto u svijetu glazbe.

Zvjezdan Ružić je ostavio trag na domaćoj glazbenoj sceni, ali je svoj talent odveo i na međunarodne pozornice. Sa svojim sekstetom, dvaput je održao uspješne turneje po Kini, gdje je njegova jedinstvena fuzija jazza oduševila publiku. 2018. godine, pridružio se 2Cellos na turneji koja je obuhvatila Japan, Australiju i Novi Zeland, doprinoseći globalnom priznanju hrvatske glazbe i demonstrirajući svoju virtuoznost širom svijeta.

NOVA ERA

Pianotron, projekt u koji je utkano sve ono što je Zvjezdan naučio, ono o čemu je maštao te ono što on jeste. S Pinotronom je Zvjezdan do sada objavio čak tri albuma Delightful F, Inspiration i Dandelion, na kojima su gostovale ikone hrvatske glazbene scene, ali i internacionalni izvođači poput Harlem Gospel Choira te Grammyjem nagrađene solistice Neli Andreeve.

Šest je puta okrunjen titulom najboljeg jazz pijanista u Hrvatskoj, dok su njegova djela zasjala osvojivši pet prestižnih Porin nagrada. Međutim, ono što doista zadivljuje jest njegova neprekidna žudnja za istraživanjem novih glazbenih prostranstava i neumorno stvaralaštvo.

Ovo putovanje Zvjezdana Ružića, od dječaka koji je sanjao da svira klavir, do glazbenika čija inovacija i talent odjekuju daleko izvan granica Republike Hrvatske, inspirativna je priča o neugasivoj volji, neiscrpnoj kreativnosti i dubokoj strasti prema glazbi.

ne diraj

Sunce će pržiti čitav dan. Novi tjedan donosi promjenu uz pljuskove i neverine

Foto KK Spirit Poreč Tia karabašić

POREČ Tia Mofardin i KK Spirit „zlatni“ na Istra kupu u daljinskom jahanju