in

POVIJESNO OTKRIĆE: Barka Porečanka stara 2.000 godina pričat će nam kako su Porečani živjeli od 1. do 4. stoljeća

Foto Tanja Kocijančić

Barka stara 2.000 godina, nazvana službeno Poreč a od milja Porečanka, najznačajnije je otkriće arheoloških istraživanja koja su u tijeku u sklopu obnove rive, kao najveće ovogodišnje investicije Grada Poreča. Barka, odnosno njeni dobro sačuvani drveni ostaci pronađeni su ispred palače Danelon, popularno zvane zgrade Kompasa. Plovilo je to manjih dimenzija, izrađeno tehnikom šivanja, karakterističnom za sjeveroistočni Jadran, odnosno područje povijesne Histrije i Liburnije. Jednom kada bude smještena u muzej, pričat će priču o Poreču i njegovim stanovnicima iz doba od 1. do 4. stoljeća naše ere, što će obogatiti porečku povijesnu priču.

Dijelovi plovila su dobro očuvani, prvenstveno oplata, rebra i kobilica. Plovilo je sačuvano u dužini 5 m i širini 1,70 m te je imalo i jedro. Nakon dokumentiranja, barka će biti izvađena i desalinizirana u posebnom bazenu izrađenom za tu namjenu. Arheolozima je napose važan kontekst u kojemu je pronađen brod, uz rimsku rivu antičkog Poreča.

Barka će se izvaditi u idućim danima/Foto Tanja Kocijančić

Barka je zajedno s ostacima rive i njenih kamenih blokova iz rimskog razdoblja pronađenih na dubini većoj od dva metra ispod sadašnje razine predstavljena danas na konferenciji za novinare na licu mjesta. Nalaze su predstavili ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine Elena Uljančić, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, zatim voditeljica arheološkog nadzora, arheologinja Klaudia Bartolić Sirotić, djelatnici Zavičajnog muzeja, povjesničari Gaetano Benčić i Davor Munda, te Aleksandra Pajić i Marko Uhač iz Konzervatorskog odjela Pula.

Ravnateljica Uljančić naglasila je da se radi o najznačajnijim arheološkim otkrićima za njihov muzej u zadnjih 30 godina.

Barka Porečanka stara je 2.000 godina

Bartolić Sirotić i Benčić predstavili su i druga otkrića, odnosno to što su u ovom istraživanju prvi put u Poreču pronađeni riva i(li) mol iz rimskog razdoblja, iz 1. ili 2. stoljeća.

-Barku smo od milja nazvali Porečanka. Ona je izvanredna, jer se nalazi uz glavni mol Poreča gdje se nalazila antička riva, za koju vidimo prvi put kako je građena. More je tada bilo skoro 2 metra niže nego sada. Barka je dobro sačuvana, ali ne toliko njeno drvo, nego u obliku i položaju i to uz glavna gradska vrata, što je jako važno. Kada bude u muzeju kao eksponat, zajedno a svim materijalom koji je pronađen uz nju, govorit će nam kako se u Poreču živjelo od 1. do 4. stoljeća. Ova će priča oplemeniti Poreč, uvjeren je Gaetano Benčić.

Arheološko nalazište u Poreču/Foto Tanja Kocijančić

-Istraživanje broda multidisciplinarno je i zahtijeva suradnju s brojnim stručnjacima, među njima i s Markom Uhačem iz Konzervatorskog odjela Pula, naglasila je voditeljica istraživanja.

-Radovi se odvijaju u vrlo nezahvalnoj zdravstvenoj i općoj situaciji, ali doveli su do spoznaje koja će nam pomoći i oplemeniti znanje o plovidbi na Jadranu u antičko doba. Brodovi su se radili drukčije nego danas. Za nas je bitno otkriće da je ova barka rađena tehnikom šivanja, što se zadnjih desetak godina intenzivno istražuje u brojnim hrvatskim i talijanskim nalazima. Pritom nam je najvažniji brod pronađen prije desetak godina kod Zambratije. Otkriveno je tada da su prapovijesno i antičko stanovništvo imali svoj osobiti način gradnje brodova koja je poslije prenijeta Rimljanima.

Brod nazvan Poreč spada u tu kategoriju rimskih šivanih brodova i pruža nam nove podatke. Relativno je dobro sačuvan u svojim osnovnim karakteristikama i možemo u budućnosti razmišljati o njegovoj rekonstrukciji, istaknuo je Uhač.

Do 10. svibnja zatrpat će se kompletno nalazište, a do tada će se barka u cijelosti izvući. Benčić je rekao da će, nakon što je izvade, uskladištiti u posebnom bazenu gdje će se desalinizirati iduće dvije godine, a zatim slijede konzervacija i restauracija, najvjerojatnije kod stručnjaka u Francuskoj.

Gradonačelnik Loris Peršurić naglasio je veliku važnost obnove rive, ali i ovih značajnih arheoloških otkrića koji će sigurno dati novu vrijednost i spoznaje o povijesti Poreča te privući nove goste u grad.

-Obnovom rive počeli smo uređivati i ovaj dio starog grada. Riva je je trebala rekonstrukciju, jer nije priličila Poreču kao turističkoj metropoli. Radovi teku po planu, nešto su malo kasnili zbog problema u nabavci materijala, ali idu dalje i planirani rok dovršetka, zajedno s hortikulturnim i ostalim uređenjem, jest 1. srpnja. Na rivi se od carinskog gata do gradske kavane mijenja u cijelosti sva komunalna infrastruktura, neće više biti štandova koji su bili neprimjereni ovom prostoru.

Valorizirat ćemo rivu, vratiti građane na nju, a vjerujem i turiste koji će se sigurno vratiti u naš grad. Vjerujem da će ova arheološka otkrića, posebice ova barka iz antičkog doba, privući nove goste, rekao je gradonačelnik.

Osim barke, arheološki vrlo značajni nalazi su i blokovi iz rimskog doba, ostali in situ, koji bi pripadaju antičkoj infrastrukturi vezanoj za mol ili luku. Prvi put se u ovom istraživanju sa sigurnošću dokumentira lučka antička infrastruktura grada in situ. K tome, nađen je mlinski kamen koji je vjerojatno služio za meljavu žitarice, zatim ugao temelja lože podestatove palače, izgrađene negdje krajem 13. do 15. stoljeća.  Loža je stajala iznad gradskih vrata. Taj ulaz se dobro vidi u grafici Poreča iz 1775. godine. Tako da se može reći da je pronađen ugao gradskih vrata okrenutih prema moru (porta de mar). Pronašlo se i dosta materijala iz antičkog razdoblja: kameni blokovi (bez dekoracija) i gore spomenuti mlinski kamen, te još dobro sačuvano popločenje rive iz venecijanskog razdoblja koja je morala biti u funkciji do 18. stoljeća a oblikovana je s malim kamenim blokovima negdje početkom 16. stoljeća.

Deseti dan Istra bez novooboljelih od koronavirusa

U Istri osam: Pet osoba u Poreču zatečeno u kršenju mjera samoizolacije