in

Predstavljena „Čarobna Istra – skrivene tajne istarskih gradina“ – knjiga koju će voljeti i mali i veliki

Foto Istarska županija

U punoj dvorani Multimedijalnog Centra u Rovinju jučer je održana je promocije nove knjige za djecu i odrasle nagrađivanog autora osebujne imaginacije Zdenka Bašića „Čarobna Istra – skrivene tajne istarskih gradina“. Ova knjiga predstavlja još jedan projekt Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije, koji kontinuirano prepoznaje koliko je baština važna, a posebice u smislu očuvanja našeg regionalnog identiteta. 

Foto Istarska županija
Foto Istarska županija

Knjiga „Čarobna Istra“ je originalan spoj priča o jedanaest istarskih kaštela i isto toliko starih istarskih predaja i priča o mitološkim stvorenjima: o vilama, štrigama i štrigunima, divovima, vukodlacima, krsnicima, o orku, mori, duhovini, macmolićima i švaržićima, koji jednako kao i materijalna baština čuvaju povijest i tradiciju Istarskog poluotoka.

Izložbu je otvorila ravnateljica Multimedijalnog centra Rovinj Dubravka Svetličić koja je istaknula važnost baštine istarskih kaštela i suradnje s renomiranim umjetnicima u reinterpretaciji naše materijalne i nematerijalne baštine. Na to se nadovezao pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica istaknuvši važnost cijelog niza međunarodnih projekata Istarske županije, provedenih u proteklih dvadeset godina. Njihov je glavni cilj bio valorizacija i promocija kulturne baštine, a posebno treba izdvojiti otvorenje čak tri posjetiteljska centra, kao i objavu nekoliko fotomonografija, brošure kulturnih ruta, te organizaciju mnoštva stručno-edukativnih događanja. Kako su kašteli, kao kulturno-povijesni spomenici, bili polazište za knjigu „Čarobna Istra“, sve je to bila vrijedna građa, a posjetiteljski centar Kuća kaštela u Momjanu, u kojem je baština predstavljena najsuvremenijom multimedijskom tehnologijom bila je i Zdenku Bašiću putokaz za istraživanje.

Voditeljica Hrvatskog centra za dječju knjigu Isabella Mauro predstavila je ovu raskošnu knjigu u kojoj Zdenko Bašić isprepliće stvarne događaje i legende o nastanku Mirne, Dragonje, Pazinske jame, Motovuna, pulske Arene, Brijuna, o gradu brata blizanaca od kojih je opstao samo Žminj, o dva grada na kraju Limske drage, Kožljaku na obronku Učke, Dlakavom Kaštelu, Buzetu i drugim poznatim i manje prepoznatim istarskim lokalitetima. Uz njih autor predstavlja i čudesna bića koja su u njima živjela, kako se od njih štititi i kako živjeti s njima, na korist i dobrobit svih, objašnjavajući njihove živote, čini, ponašanje i motive, čime oni postaju razumljivi, poznati, bliži. 

„U svijetlu poticanja čitanja djece i odraslih, ova knjiga upravo mami, poziva na čitanje i ponovno listanje, proučavanje, jer ne čitamo samo da bismo znali više, već i da budemo tolerantniji i suosjećajniji ljudi, otvoreni za svoju prošlost i spremni za budućnost“, istaknula je Mauro.

Ravnateljica Etnografskog Muzeja Istre Ivona Orlić istaknula je neodvojivost nematerijalne baštine koja kroz priče i mitove oživljava materijalnu kulturnu baštinu posebice danas, kad slikovnice u nedostatku vremena za kreativnu imaginaciju, često služe kao predložak ili pomagalo, a često i kao original uz kojeg se provodi vrijeme s djecom, mladima ali i samim sobom. Osim sadržaja, upravo tema, ali i izvedba jer slikovnica se čita, prepričava i objašnjava ističe važnost etnologije zbog načina pričanja priče usmenom predajom koji se onda preoblikuje u suvremeni medij i oblik. Kroz slikovnicu se prepliće poetičan i melodičan tekst uz mistična bića i priče, kroz koje osim o kaštelima saznajemo i o željezničkim prugama, morskim lukama,  istarskim rijekama, otočju, amfiteatru, Istarskom razvodu, prolaznosti ljudi i gradova, o Bizantincima, Mlečanima, Napoleonu, Habsburgovcima, o svijetu moćnih i bogatih vladara i osvajača, ali i kaštelanskih ljudi  – koji su u njima stanovali, ljubili i očajavali. 

I za kraj Zdenko Bašić je istaknuo: „Što sam se više bavio mitologijom to sam više uviđao koliko mi malo znamo o našem mitološkom svijetu koji je za mene osobno na granici fantastike i stvarnog. U školama se uči grčka, rimska, germanska, nordijska mitologija ali vrlo malo se uči staroslavenskoj odnosno starohrvatskoj u kojoj je svaki narod unutar Slavena i lokaliteta imao svoje razlike, po čemu smo zaista specifični. Naime, kod nas na tako malom teritoriju postoji toliko silno bogatstvo stvorenja, vjerovanja, narodnih priča koje naše none i nonići čuvaju u svojim pohranjenim mentalnim škrinjama, a koje lagano odlaze s njima kao zaboravljenim vilenjacima. Istra je specifično područje gdje te priče još uvijek žive i po tome je ovaj zapis neprocjenjiv.“ Knjiga Čarobna Istra nastoji i djeci i odraslima približiti tu živu Istru kao bogato i jedinstveno područje pružajući znanstveno-kulturni doprinos, ali i putovanje u svijet fantazije i vrijeme kada su vjerovanja određivala i odnose među ljudima i poredak svijeta: moralo se paziti kome se ne zamjeriti, birati kome pokloniti povjerenje, kad što zasaditi ili požnjeti – a taj je kod djelovao i kao svojevrsni moralni putokaz, svatko je birao hoće li živjeti na strani svjetla ili tame.   

Zdenko Bašić cijenjeni je umjetnik jedinstvenog izričaja čiji je interes za narodnu predaju neumoran, a usto uvijek svjež i originalan. Rođen 1980. u Zagrebu, diplomirao je na Odsjeku za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti uz priznanje za najboljeg diplomanta. Za svoje je ilustracije i animirane filmove dobio brojne nagrade i priznanja, od međunarodnih festivala do Porina, nagrade Grigor Vitez i čak triput uglednog Kiklopa: za Priču o čokoladi (2006.), Sjeverozapadni vjetar (2012.) i Mjesečeve sjene (2013.). Dobitnik ugledne Diplome Časne liste IBBY-ja, Međunarodnog odbora za dječju knjigu, svoju je izvrsnost potvrdio i na međunarodnom tržištu, među ostalim i hvaljenim slikovnicama The Faithful Ghost i Alisa u zemlji čudesa u suradnji s renomiranim stranim izdavačkim kućama (Oxford University Press, Running Press i Carlton Books). Od 2017. u suradnji s Muzejem Turopolja kao umjetnički direktor oblikuje “Perunfest”, festival zaboravljenih narodnih priča i predaja koji okuplja brojne umjetnike, performere i stručnjake. 

Stoga, nije za čuditi se što se prihvatio stvaranja knjige o Istri, namijenjene djeci i odraslima, stručnjacima i putnicima namjernicima, turistima i domaćima; onima koji o Istri znaju gotovo sve i onima kojima je nepoznata ova knjiga može biti temelj za daljnje istraživanje Istre, njezine povijesti, običaja, tradicije, ljudi, priopćio je Upravni odjel župana Istarske županije.

Andy Žiković i Saša Ristić osvojili zlatne medalje u Sloveniji

POREČ: Saša Ristić obranio titulu prvaka na Open powerliftingu u Sloveniji, zlato i za Andyja Žikovića

Foto Gradska knjižnica Poreč

POREČ: Saša Ceci predstavit će svoje knjige „Blesimetar (I. – IV.)“