in

POREČ: Saša Ristić obranio titulu prvaka na Open powerliftingu u Sloveniji, zlato i za Andyja Žikovića

Andy Žiković i Saša Ristić osvojili zlatne medalje u Sloveniji

2023. WRPF – Slovenia 4. slovensko powerlifting prvenstvo

U susjednoj Sloveniji održano je nedavno Open Powerlifting natjecanje. Od brojnih natjecatelja iz Slovenije, Bosne, Srbije i Hrvatske bili su i Porečani koji su ostvarili velik uspjeh. Tako je Saša Ristić obranio prošlogodišnju titulu apsolutnog prvaka i prvaka svoje kategorije u bench pressu. Tako da je ponio svoju medalju i pehar za Poreč kao ponovni apsolutni prvak. Također, moramo spomenuti i Andyja Žikovića, kojemu je ovo bilo prvo natjecanje. U Poreč se vratio ni manje ni više kao pobjednik u svojoj push-pull kategoriji.

Dodajmo da je Ristić dignuo 195 kg u bench pressu i imao dva pokušaja od 202.5 kg. Andi je pak digao 250 kg u deadliftu i 140 kg u bench pressu. Čestitke našim Porečanima!

O kakvom se sportu radi? Na portalu Fitness.com.hr piše da je powerlifting sport snage koji uključuje tri discipline: čučanj, potisak s klupe (bench press) i mrtvo dizanje. Cilj je podići što veću kilažu odnosno utega u sve tri discipline i to kroz tri pokušaja za svaku disciplinu, pri čmu valja poštivati jasno određena pravila i znakove sudaca. Najbolji i uspješni pokušaji iz svake discipline se zbrajaju i zatim služe za rangiranje natjecatelja prema određenim kriterijima. Natjecanje može biti organizirano kao „raw“ – tj. bez korištenja opreme i „equipped“ – odnosno uz korištenje dodatne opreme poput majica za bench press i powerlifting odijela za čučanj i mrtvo dizanje. U powerliftingu se mogu natjecati i žene i muškarci, dok dobnog ograničenja gotovo da i nema te su nerijetki primjeri powerliftera u zrelijoj dobi kao i srednjoškolaca.
Hrvatski powerlifting savez (HPLS) je hrvatska krovna organizacija za powerlifting u Hrvatskoj. Osnovan je 26. lipnja 2012. u Virovitici.

Foto udruga Zorin Dvor

U Brtonigli otvorena prva istarska waldorfska škola

Foto Istarska županija

Predstavljena „Čarobna Istra – skrivene tajne istarskih gradina“ – knjiga koju će voljeti i mali i veliki