in

Prva dječja čitaonica u paviljonu i Borivoj Radaković na BOOKTIGI

Dječja čitaonica u paviljonu parka Matije Gupca

Dvanaesta po redu BOOKtiga bogata je manifestacija koja svake godine okuplja brojne, namjerne i nenamjerne ljubitelje knjiga. Među brojnom građom, a uz bogatu ponudu gostujućih, renomiranih antikvarijata možete pronaći nešto za sebe, a donirane knjige prodaju se po simboličnoj cijeni od 10 kuna. Već prvoga dana prodani su brojni naslovi lijepe književnosti, stručne literature, knjige za djecu, a velika je potražnja i za naslovima na stranim jezicima, što svjedoči o važnosti ovoga festivala za kulturnu turističku ponudu grada Poreča u predsezoni. Sajam je otvoren sve do subote, od 10 do 19 sati.

„Što nam čitanje donosi? Zašto je dobro čitati? Skrivaju li se u knjigama odgovori na sva naša pitanja? Što za nas znače knjižnice, ti mali svjetovi puni novih spoznaja i ideja? Zašto je kravlje mlijeko bijelo kad one jedu zelenu travu?“, postavljala je pitanja knjižničarka Zorana Geržinić malim zaljubljenicima u slikovnice i priče, okupljenima na prvoj po redu radionici „Čitamo u paviljonu“. Djeca su svoje maštovite odgovore vadila kao iz rukava, a potom su sa zanimanjem poslušala priču o kravi Mami Mu. Vesela radionica završila je oslikavanjem straničnika.

Večer je bila rezervirana za Borivoja Radakovića, hrvatskog književnika i prevoditelja, pisca koji uspješno pomiče i tematske i jezične granice unutar hrvatske književnosti. Uz zanimljivo moderatorstvo vrsne novinarke Eliane Batagelj, Radaković je okupljenoj publici predstavio svoj najnoviji roman „Hoćemo li sutra u kino?“, suvereno štivo, kratko i jednostavno, u kojemu progovara o problematici ljubavnog odnosa, o seksualnosti bez tabua, o ljubomori u intimnim svjetovima svojih junaka. Dotaknuo se Radaković svojega bogatog opusa, a književni susret započeo je pjesmom na čakavštini posvećenoj Vladimiru Nazoru i starom rokeru, pokojnom Igoru Večerini.

Program je nastavljen pjesmom na kajkavskom dijalektu, a ovaj svestrani autor svoju je oduševljenu porečku publiku interpretativnim čitanjem uveo u radnju romana. Dovoljno je to bilo snažno da Porečani zakorače u živote Radakovićevih junaka kojima autor omogućava da budu svoji, bez obzira na očekivanja, baš poput njega, koji kad piše, ne razmišlja o očekivanjima drugih.

Radaković je jedan od osnivača Festivala alternativne književnosti (FAK) koji je početkom 2000-ih na ovdašnjoj sceni mijenjao odnos prema knjizi i pisanju, uvodeći ponovno javna čitanja proze kroz izravnu komunikaciju autora i čitatelja. Izvođeni dramski pisac, autor je romana „Sjaj epohe“, „Virusi“ i „Što će biti s nama“, priopćeno je iz Gradske knjižnice.

Foto: Jelena Prekalj

Program za danas, četvrtak 25. travnja:

0.00 – 19.00 sati
Prodajni sajam BOOKtižin

12.00 sati
Procjena i otkup starih knjiga
“Sat za kolekcionare”
Voditelj: Rok Glavan

17.00 sati
Čitamo u paviljonu
„Gricko: čudovište koje gricka knjige“

18.00 sati
Aukcija knjiga
„Udomi knjigu“
Voditelji: Rok Glavan i Tomo Vučinić

19.00 sati
Predstavljanje knjige
„Glavom kroz zid“
Gost: Zoran Predin

Umjetnost bez granica u Vižinadi: Izložba slika i koncert Liora Attara

PITALI SMO MUP KAKO RADE FIKSNE KAMERE – Uskoro na kućne adrese stižu kazne zbog prebrze vožnje, nepropisnog pretjecanja, pričanja na mobitel…