in

PITALI SMO MUP KAKO RADE FIKSNE KAMERE – Uskoro na kućne adrese stižu kazne zbog prebrze vožnje, nepropisnog pretjecanja, pričanja na mobitel…

Postavljanje kamere u KADUMIMA

Fiksne kamere koje su početkom travnja postavljene na 122 lokacije diljem Hrvatske već su počele efikasno djelovati na vozače, a za one koji se ne pridržavaju prometnih ograničenja – uskoro bi mogla na kućnu adresu stići MUP-ova „čestitka“. Sigurno ste primijetili, a mi jesmo pa i na svom primjeru, da se, primjerice, u Stranićima i Kadumima otkad su postavljene vozi značajno sporije i pažljivije nego prije. Mada ih ima daleko više, to su dionice na kojima se voli „potegnuti“ po gasu, pa su ocijenjene kritičnima. Upravo to i jest razlog zašto su odabrane za postavljanje kamera. Zanimljivo da od ukupno osam pozicija u Istri, dvije su na području Poreča.

Kako se koriste, na koji način mjere brzinu i što još mogu mjeriti, te na koji će način stizati kazne i za što, pitali smo Policijsku upravu istarsku.

Kamere su u uporabi od travnja, a  nabavljene su prvenstveno s ciljem nadzora brzine kretanja vozila. No, uz prekršaje ograničenja brzine, mogu se evidentirati i sankcionirati i neki drugi prometni prekršaji, kao što su korištenje mobitela, nekorištenje sigurnosnog pojasa, kretanje u pogrešnom smjeru, nepropisno pretjecanje, kretanje izvan prometnice, kretanje po nogostupu i drugo, pojasnili su nam iz Odjela za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću PU istarske.

Dodaju da je uređaj dizajniran za automatsko detektiranje vožnje prekomjernom  brzinom  i  druge  kažnjive  radnje  u  prometu, te prijenos  snimljenih podataka do centralnog podatkovnog sustava.

-Nakon što se uređajem utvrdi prekršaj, sistemom automatizma se podaci povezuju sa sustavom evidencija MUP-a  te će, ovisno o dinamici prekršajnog postupka, obavijesti o počinjem prekršaju biti poslane počiniteljima prekršaja na kućnu adresu.  

Već samim uređajem se toleriraju manja prekoračenje određene brzine kroz sigurnosnu razliku. Naime, prema Pravilniku o mjeriteljskim zahtjevima za mjerila brzine vozila u cestovnom prometu, definirana je kao vrijednost brzine izražene u km/h ili postotak koja se mora odbiti od izmjerene vrijednosti brzine kako bi se učinio ispravak zbog pogreške mjerila brzine, odnosno, mjerne metode. Sigurnosna razlika kod mjerenja brzine vozila za brzine do 100 km/h iznosi 10 km/h, a za brzine veće od 100 km/h iznosi 10 posto. 

Vjerujemo da će novo postavljeni uređaji za mjerenje brzine imati pozitivan učinak na stanje sigurnosti cestovnog prometa, pogotovo u prevenciji prekršaja, a uzročno-posljedično i prometnih nesreća, komentirali su iz PU istarske.

Podsjetimo, mediji su objavili prigodom postavljanja kamera da mogu istodobno snimiti do šest vozila koja voze prebrzo i prepoznaju registarske pločice iz zemalja Europske unije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Albanije, Kosova i Crne Gore. Za odabir lokacija presudni su bili, objasnili su iz MUP-a, statističko-analitički pokazatelji mjesta na kojima se događaju najteže prometne nesreće prouzročene prebrzom vožnjom.

Fiksne kamere snimaju u najmanje dva vozna traka i u oba smjera. Ormarići u koje se pohranjuju kamere, a koji se najčešće montiraju na stupove javne rasvjete, otporni su na metke, trpe iznimno niske i iznimno visoke temperature, a u sebi imaju računalni sustav spojen na MUP-ovu bazu.

Stoga, pažljivo vozite na cestama, jer, k tome, stiže ove godine i novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama koji predviđa drastično veće novčane kazne za sve prekršaje.

Foto: Facebook/Policijska patrola – Istra

EVO KAO PODSJETNIK GDJE SE TOČNO NALAZE FIKSNE KAMERE:

PU ISTARSKA

POREČ

Kadumi

Stranići kod Nove Vasi

LABIN

Vinež, Štembergerova ulica nasuprot k.br. 18

RAŠA

raskrižje državne ceste D66 i Ulice Ivana Batelića

MARČANA

Loborika, Loborika 31(D66)

SVETVINČENAT

Jurišići (ispred kapele)

KANFANAR

Putini, Putini 2A

ROVINJ

Kukuletovica, raskrižje ceste Svetog Maksimilijana iz Veštra

Prva dječja čitaonica u paviljonu i Borivoj Radaković na BOOKTIGI

PRVI U ISTRI: Na pročelju zgrade katastra postavljen KARTOZID Poreštine