in

Rovinjski muzej obilježio Međunarodni dan muzeja slikama Đure Sedera i zbirkom plakata

Foto Muzej grada Rovinja

Pred vratima Muzeja Grada Rovinja ove je srijede pažnju prolaznika plijenio izloženi djelić bogate Zbirke plakata, kao i dvije slike nedavno preminulog doajena slikara Đure Sedera iz fundusa rovinjskog muzeja.

Ovim je dvjema manjim izložbama, iako zbog obnove zatvoren za posjetitelje, rovinjski Muzej obilježio ovogodišnji Međunarodni dan muzeja.

Foto Muzej grada Rovinja
Foto Muzej grada Rovinja

Stanovnici Rovinja prisjetili su se prošlosti svoga grada ponovno ugledavši nekadašnje plakate koji su obavještavali o kulturnim, zabavnim i sportskim manifestacijama, ekonomskim, razvojnim i političkim aktivnostima, kao i turističkoj promidžbi.

Zbirka plakata Muzeja Grada Rovinja sadrži oko 3.500 plakata koji trajno svjedoče o javnim događanjima koja su obilježila rovinjsku svakodnevicu u proteklih 60 godina, a za ovu je priliku odabrano njih sedam, među kojima se posebno istaknuo promidžbeni plakat Borisa Bućana za zabavni centar Monvi iz 1980-ih.

U Muzeju trenutno intenzivno rade na inventarizaciji i digitalizaciji plakata, s ciljem da oni budu dostupni na matičnoj internetskoj stranici.

„Za Međunarodni dan muzeja želimo svima uspješan put prema Muzeju kakav Rovinj odavno treba i zaslužuje i kroz koji će biti predstavljena njegova bogata i zanimljiva prošlost od prapovijesti do suvremenosti“, poručuju iz rovinjskog Muzeja.

Osim „Plakata sjećanja“, muzejsko pročelje krasile su slike „Krist“ i „Portret“ slikara Đure Sedera (1927 – 2022), koji je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu pohađao kada i inicijatori rovinjskog likovnog kruga.

U Rovinju je prvi put izlagao 1984. godine, nakon čega je ponovno gostovao 1995., 2000. i 2005. godine, a sudjelovao je i na Likovnim kolonijama.

Radovi su objedinjeni nazivom „Tragom intuicije“, jer je upravo intuicija bila vodič u stvaranju ovom sjajnom umjetniku, što je vidljivo iz samih djela.

Iako je zbog radova zatvoren za posjetitelje, Muzej Grada Rovinja pronašao je put do svojih sugrađana, a oni koji nisu stigli prošetati rovinjskim trgom ove srijede, plakati, kao i slike, bit će dostupni na web stranici i društvenim mrežama Muzeja.

Najava auto utrke u Buzetu

Na legendarnoj buzetskoj stazu starta sezona Formula Driver discipline

Hoditi i zdravi biti - Za zdravlje hodala sva porečka djeca

Najmlađi Porečani hodali za zdravlje s tetama, ravnateljicama, stručnim djelatnicima…