in

Na legendarnoj buzetskoj stazu starta sezona Formula Driver discipline

Najava auto utrke u Buzetu

Buzet – Već osam godina brojni ljubitelji automobilističkih utrka s nestrpljenjem iščekuju kada će biti objavljen kalendar Hrvatskog auto i karting saveza za novu sezonu Formule driver HAKS Kupa, jedne od najpopularnijih natjecateljskih disciplina u Hrvatskom auto sportu, a upravo se to dogodilo ovog tjedna u gradu oktana Buzetu. Utrku su u prijenosu uživo preko platforme Novinet.tv najavili Alen Prodan, predsjednik HAKS KUPA Formule Driver, Martina Puž, njegova zamjenica, zatim vozači Marino Poropat i Sanjin Prodan (oba AK Buzet Autosport) te buzetski gradonačelnik Damir Kajin.

Najava auto utrke u Buzetu
Najava auto utrke u Buzetu

Najmasovnija i najpopularnija disciplina ponovo na staze izvlači najbolje vozače, a kako i priliči cijeli spektakl počinje nedjeljnom utrkom na legendarnoj stazi Most – Svi Sveti (cilj kod Konobe Volte), u duljini 4.100 metara koja je usporena s deset šikana, sve pod pasom organizatora iz AK Buzet Autosport. Kup se sastoji od pet natjecanja koja ruše rekorde po posjećenosti i broju natjecatelja, a ove godine nas očekuju Buzet 21.-22. svibnja; Učka 16.-17. srpnja; Ogulin 27.-28. kolovoza; Lim 15.-16. listopada; te Grobnik 12.-13. studenog. Već u startu organizatori su izabrali najbolje, najsigurnije i najatraktivnije staze u Hrvatskoj. Sezonu, otvara utrka u gradu tartufa, Buzetu, i to na legendarnoj stazi koju poznaje cijela Europa s obzirom na to da se na njoj već 40 godina održava jedna od najboljih brdskih utrka Prvenstva Europe.

-Uzeli smo ono najbolje što smo vidjeli u Italiji i u suglasju s našim vozačima prilagodili smo natjecanje koje je dalo novu dimenziju hrvatskom autosportu. Iz sezone u sezonu, iz godine u godinu pratimo mišljenja vozača, ali  pratimo ostala natjecanja diljem svijeta, odnosno gledamo što netko radi bolje od nas i to pokušavamo implementirati u naš kup. Najbitnije je da svima bude interesantno, od vozača do publike, istaknuo je Prodan dok se Martina Puž osvrnula na novitete u disciplini.

– Ideju da digitaliziramo prijave vrtjeli smo već godinama, ali ove godine smo to napokon i učinili. Nakon nekoliko mjeseci intenzivnog rada napokon danas vidimo rezultate, a to je da vozači u samo nekoliko minuta mogu ispuniti prijavu i poslati dokumente putom obrasca te se nadamo da ćemo u subotu bitno skratili vrijeme čekanja na verifikaciju. Također, do sada smo  sve prijave ručno unosili u tablice, dok je sada lista prijava gotova u pola sata, dodala je Martina Puž te napomenula da se preko aplikacije Sportity (koja se besplatno može preuzeti na svoj mobitel) i šifre FD2022. mogu pratiti sve službene obavijesti od organizatora, odnosno da aplikacija preuzima ‘ulogu’ oglasne ploče.

– U Buzetu publiku  očekuje pravi oktanski spektakl na dvije lokacije. Na parkiralištu kod Cimosa bit će verifikacija, tehnički i liječnički pregled, dok na Mašimovoj škuji od jutra traje priprema za Gymkhanu – poligon sa čunjevima koji paralelno voze dva vozača na vrijeme, a umjesto čunjeva bit će pripremljeni automobili prepiljeni po pola. Program otvaraju slobodni treninzi, zatim slijede kvalifikacije da bi od 17 sati krenulo službeni program. Tako će prvih deset najuspješnijih vozača prošle sezone sa svojim bolidima doći do Mašimove škuje. Ondje će se svečano dodijeliti startni brojevi, koje će zasluženo nositi cijelu sezonu. Večernji sati donose svečano proglašenje najuspješnijih vozača discipline Formula driver na rasporedu od 20 sati u hotelu Fontana u centu Buzeta. Nedjelji program otvara trening u 8:30 sati, svečano otvorenje predviđeno je u 11 sati, nakon čega slijede utrke koje će se osim na samoj stazi ponovo moći gledati u prijenosu uživo koji realizira Novinet.tv, zaključio je Alen Prodan.

– Domaća utrka je pred nama i mora sve biti spremno. Od pripreme staze do automobila, istaknuo je Sanjin Prodan natjecatelj i jedan od osnivača AK Buzet autosport dok je novopridošli član domaćeg kluba Marino Poropat kazao kako će auto biti spreman za utrku.

– Nadam se samo najboljem, poručio je Poropat koji je kazao da mu je čast biti dio  AK Buzet autosporta, nositelja discipline u Hrvatskoj.

Vrijedi istaknuti da je ove godine uvedena utrka pod nazivom TOP 5. Odnosno, po završetku druge voženje pet najbolje plasiranih vozača ponovo se penje uzbrdo po dodatne bodove.

O značaju oktanskih manifestacija govorio je gradonačelnik Buzeta Damir Kajin.

-Ovakvi sadržaji najbolje doprinose brendiranju jednog grada. Veliki broj gostiju iz cijele Europe sjati se u naš grad i pritom ne uživaju smo u manifestacijama već u svemu onome što Buzet nudi, a to je prije svega osmijeh, zadovoljstvo, radost i bezbrižnost. Automobilizam u Buzet donosi jednu dobru vibru i jedan optimizam koji mi ovdje živimo. Ovo su nam naši legendarni šoferi ostavili u naslijeđe, koje mi moramo očuvati i čemu se radovati, zaključio je Damir Kajin te poručio da je to ‘ono što Buzet čini drugačijim i svojim’.

Predstavljanje sezone održano je u okviru projekta Sport u zajednici i Obiteljske olimpijade gdje su svojim učešćem članovi AK Buzet Autosporta dodatno poradili na atraktivnosti samih događaja. Tako su u izdvojenom djelu parkirališta bili izloženi trkaći automobili, zatim oprema koja se koristi u autosportu dok je za najmlađe priređen i prigodni poligon. 

Snimku kompletnog predstavljanja sezone pogledajte u nastavku:

Templari u Istri – U Bujama predstavljanje knjige Đanina Bubole

Foto Muzej grada Rovinja međunarodni dan muzeja izložba 2022

Rovinjski muzej obilježio Međunarodni dan muzeja slikama Đure Sedera i zbirkom plakata