in

Sanacija čuvaonice likovnih djela rovinjskog Muzeja

Foto Grada Rovinja

U Muzeju Grada Rovinja u tijeku su radovi na sanaciji čuvaonice likovnih djela koji obuhvaćaju sanaciju krova, tavanske međukatne konstrukcije i međukatne konstrukcije 3. kata dijela Žute zgrade. Radi se o investiciji vrijednoj oko 500 tisuća kuna bez PDV-a, a financiraju je Ministarstvo kulture i medija, te Grad Rovinj. Stručni nadzor provodi Zoran Šušulić iz tvrtke CON-TEC d.o.o., dok je izvođač radova Đozo j.d.o.o.

muzej rovinj

Ovom investicijom rovinjski Muzej poboljšava stanje svog objekta, a time i uvjete za čuvanje muzejskih predmeta, imajući u vidu planove za njegovu cjelovitu obnovu i planiranje stalnog postava koji će prikazati povijest Rovinja od prapovijesti do današnjice.

Muzej Grada Rovinja smješten je u nekoliko zgrada na jednoj od živopisnijih lokacija Rovinja. Najupečatljivije su palača Califfi s početka 18. stoljeća, tzv. Crvena zgrada, i dio tzv. Žute zgrade koja je 1680. godine izgrađena kao žitnica (fontik), zatim je služila kao zalagaonica (Monte di pietà), pa zgrada suda, da bi današnji izgled dobila 1869. godine kada je dograđena za sjedište okružnog suda. Radi se o zgradama koje su građene uz gradske zidine i nalazile su se na obali nekadašnjeg otoka do 1763. godine, kada je kanal zatrpan i otok spojen s kopnom.

muzej rovinj

„Rovinjski Muzej uz, primjerice, arheološku i povijesnu građu, skrbi za bogat fundus od preko 2500 jedinica likovnih djela. Radi se o slikama i skulpturama starih majstora te umjetninama moderne i suvremene umjetnosti gdje spadaju i djela tzv. Rovinjskog likovnog kruga čiji je izbor nedavno predstavljen na izložbi Mijene/Maree u Muzeju suvremene umjetnosti Istre. Od raznih uloga suvremenog muzeja, javnosti je najmanje vidljiva njegova osnovna i najvažnija uloga, a to je dokumentiranje i primjereno čuvanje muzejskih predmeta kako bi ih sačuvali za buduće generacije“, govori ravnateljica Muzeja Grada Rovinja-Rovigno, Tajana Ujčić, te se ujedno zahvaljuje Ministarstvu kulture i medija, kao i osnivaču, Gradu Rovinju-Rovigno, na njihovoj kontinuiranoj financijskoj potpori.

Istovremeno su započela sveobuhvatna arheološka istraživanja u prizemlju palače Califfi, koja također financiraju Ministarstvo kulture i medija i Grad Rovinj, a izvodi ih Hrvatski restauratorski zavod. Rezultati arheoloških i geomehaničkih istraživanja preduvjet su za izradu glavnog projekta rekonstrukcije sjedišta Muzeja. Zanimljivim su se pokazala već arheološka sondiranja 2019. godine, stoga s nestrpljenjem očekujemo nove vijesti iz muzejskog podzemlja, priopćeno je iz Rovinja.

Gradilište novog kružnog toka u centru Vižinade

VIŽINADA: Krenula obnova raskrižja i gradnja rotora – Donosimo zaobilazne pravce

žminj nagrada lenka šajina željko plavčić

Nagrada SIMPLY THE BEST Žminju za šaljive Viber stikere