in

Simbol Poreča u novom ruhu – Romanička kuća potpuno obnovljena

Foto Grad Poreč

Romanička kuća u porečkoj starogradskoj jezgri dobila je novo ruho, nakon što su nedavno završeni građevinsko-obrtnički radovi na uređenju ovog simbola Poreča. Radovima na ovom zaštićenom kulturnom dobru, jednom od rijetkih očuvanih primjera istarske stambene arhitekture romaničkog razdoblja, pristupilo se s konzervatorsko-restauratorskog aspekta, a uključivali su građevinsko-obrtničke radove na pročeljima i u unutrašnjosti, sanaciju međukatnih konstrukcija, statičku stabilizaciju, restauratorske radove na kamenini, kao i stolarske, elektromontažne i strojarske radove.

Romanička kuća - Foto Grad Poreč
Romanička kuća – Foto Grad Poreč

Radove vrijedne ukupno 315.644 eura izvela je licencirana tvrtka Kapitel d.o.o. iz Žminja, nadzor nad radovima povjeren je Istra inženjeringu iz Poreča, dok su konzervatorski nadzor obavljali djelatnici Konzervatorskog odjela u Puli. Investicija je financirana sredstvima Grada Poreča čime se nastavlja najveće ulaganje u kulturnu baštinu u modernoj povijesti Poreča nakon obnove Gornjeg vrtića – Radost II, Palače Sinčić – sjedišta Zavičajnog muzeja Poreštine, te obnove rodne kuće narodnog heroja Joakima Rakovca koja se također privodi kraju. 

Kako najavljuje ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine, Elena Uljančić, po dovršetku građevinske sanacije kreću pripreme za otvaranje stalnoga postava. Romanička kuća će nakon sanacije biti pretvorena u centar koji interpretira povijest kulture stanovanja u Poreču, s naglaskom na samu zgradu.  

– Romanička kuća jedan je od simbola našega grada. Očuvanje i obnova ovakvih spomenika nije samo naša obaveza već i naša dužnost. Jer čuvanjem naše baštine, čuvamo priču našega grada i prenosimo je na nove generacije. Projekt se u potpunosti financira iz gradskog proračuna, dok je projekt postava Romaničke kuće prijavljen na EU projekte i nadamo se da ćemo ostvariti sufinanciranje, kaže gradonačelnik Loris Peršurić.

Izgrađena 13. stoljeću, Romanička kuća prepoznatljiva je po romaničkim elementima i prekrasnim kamenim klesancima. Veliku restauraciju doživjela je tijekom talijanske uprave prošlog stoljeća, a preživjela je i bombardiranje tijekom Drugog svjetskog rata iako je bila kuća u nizu. Danas predstavlja jednu od neprepoznatljivijih zgrada u Poreču te će se njenom građevinskom sanacijom i otvaranjem interpretacijskog centra unaprijedit će se porečka turistička ponuda, ali i muzeološko predstavljanje materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasljeđa grada, objavio je Grad Poreč.

Foto Općina Vižinada

Radovi na nogometnom igralištu Fabrika u Vižinadi počinju sljedeći tjedan

Foto TZ Poreč

Poreč poziva poduzetnike u turizmu na besplatnu radionicu i apliciranje za bespovratna sredstva