in

Poreč poziva poduzetnike u turizmu na besplatnu radionicu i apliciranje za bespovratna sredstva

Foto TZ Poreč

Grad Poreč uključio se u EU projekt, FU-TOURISM, sustav za poslovnu podršku malim i srednjim poduzećima u zelenoj i digitalnoj tranziciji, koji ima za cilj stvoriti mrežu potpornih organizacija u šest europskih zemalja (Austrija, Belgija, Grčka, Hrvatska, Španjolska, Poljska) koja će financijski i savjetodavno potpomoći 102 projekta u transformaciji njihovih svakodnevnih turistički praksi.
FU-TOURISM je inicijativa koja promiče održivi razvoj i digitalizaciju u turizmu kroz suradnju lokalnih zajednica, turističkih subjekata i stručnjaka iz različitih područja. Ovaj projekt predstavlja korak naprijed u stvaranju turizma koji ne samo da poštuje okoliš, već i potiče gospodarski rast i društvenu inkluziju optimalnim korištenjem digitalnih tehnologija. U FU-TOURISM projektu riječ je o digitalnoj transformaciji i poboljšanju poslovnih i ekoloških praksi u zadaćama i djelatnostima kao što su organizacija smještaja, upravljanje kampovima, izgradnja i održavanje šetnica, trasa za rekreativno hodanje u prirodi, agroturizma, ekoturizma, nacionalnih parkova, organizacije prijevoza između destinacija, upravljanja turističkim agencijama i srodnim pružateljima turističkih usluga, zabavnim i umjetničkim aktivnostima, restoranima, vinarijama, muzejima, knjižnicama, raznim sportskim i kulturnim aktivnostima.
Kako bi mala i srednja poduzeća trebala postati ekološki održivija, poslovno otpornija i inovativnija, a sve u kontekstu sporazuma i propisa kao što su Europski zeleni plan (European Green Deal) i Direktiva o jedinstvenom digitalnom tržištu (Digital Single Market) i kako bi u tome uspjeli, ima za zadatak pomoći ovaj projekt.

Stoga će se uvodna radionica projekta, koja će se održati on-line 10. travnja 2024. s početkom u 9 sati zainteresiranima dati više informacija o projektu. Uvodna radionica inicijative, naslovljena Unapređenje održivosti i digitalizacije u turizmu, ključni je događaj projekta FU-TOURISM u Hrvatskoj. Cilj joj je okupiti relevantne dionike iz turističkog sektora, kojima će se prezentirati najbolje prakse u implementaciji održivih rješenja u turističkom sektoru, primjena tržišne inteligencije u identifikaciji digitalnih trendova, mogućnosti integracije održivih praksi u digitalne strategije turističkih organizacija te mogućnosti financijske podrške u primjeni održivih i digitalnih inovacija.

Za radionicu se može prijavili putem Prijavnog obrasca na internetskoj stranici projekta FU-TOURISM,.

Kroz projekt šest europskih zemalja pružat će izravnu podršku poslovnim savjetima i drugim uslugama koje će omogućiti konzorcij iskusnih partnera iz tih država. To su: EUROPOLIS (Hrvatska), FINNOVA (Belgija i Španjolska), ENVOLVE (Grčka), SYNYO (Austrija) i VESTB (Poljska). Projektom su obuhvaćene i dvije pilot inicijative DMO razine, u dvije jedinstvene turističke destinacije pod zaštitom UNESCO-a, a to su

Grad Poreč-Parenzo i grad Valencia.

Tako će sklopu FU-TOURISM projekta Grad Poreč, kao grad zadužen za provedbu projekta u Hrvatskoj, dodijeliti hrvatskim poduzetnicima 410.000 eura bespovratnih sredstva za razvoj održivih i digitalnih rješenja. 

Kroz dva ciklusa projekta FU-TOURISM, Grad Poreč-Parenzo raspisati će dva poziva za dodjelu sredstava gdje će se kroz akceleracijski ciklus moći dobiti 20.000 eura a putem razvojnog ciklusa 30.000 eura.
Ukupna financijska vrijednost projekta je 4, 18 milijuna eura, od kojih 3,99 milijuna dolazi iz EU COSME programa. Predviđeno trajanje projekta je 36 mjeseci. 

Više pojedinosti o projektu FU-TOURISM, ekosustavu za poslovnu podršku malih i srednje velikih turističkih tvrtki i poduzetnika u zelenoj i digitalnoj tranziciji, i o Uvodnoj radionici, možete saznati OVDJE.

Foto Grad Poreč

Simbol Poreča u novom ruhu – Romanička kuća potpuno obnovljena

Foto Rukometni klub Poreč

Porečki rukometaši izgubili u borbenom susretu protiv vječnih rivala