in

Spoj kulture i turizma: Poreč domaćin Generalnoj skupštini „Rute Feničana” Vijeća Europe

Foto Grad Poreč

Generalna skupština petnaestog dijaloga Euro-mediteranske „La Rotta dei Fenici – Rute Feničana“, jedne od ruta Vijeća Europe, održat će se u Poreču od 20. do 22. listopada pod nazivom „Ruta, ali ne samo jedna“.

Podsjetimo, Poreč je kao prvi hrvatski grad pristupio „Ruti Feničana“ 2020. godine, a potom se pridružio i istarski Novigrad. „Ruta Feničana“, pravac je u kulturi Vijeća Europe od 2003. godine i promiče mediteransku kulturu i interkulturalni dijalog u mediteranskim regijama i zemljama (trenutno 11 zemalja, od kojih 8 europskih i 3 neeuropske), o njihovoj povijesnoj, materijalnoj i nematerijalnoj baštini, te krajoliku i ambijentu. Ovim se putem također, promoviraju održive, odgovorne, kreativne, kulturne i turističke aktivnosti u zajednici, između ostalog, i jačanjem lokalnog identiteta. Svjetska turistička organizacija (UNWTO) pokrenula je 2016. osnovnu radnu skupinu o „Ruti Feničana“ po uzoru na „Put svile“.

Generalna skupština održat će se u prostoru Istarske sabornice, dok će članovi „Rute Feničana“ tijekom svog boravka u Poreču posjetiti i Turističko-ugostiteljsku školu Anton Štifanić, Centar za posjetitelje La Mula de Parenzo, otvoriti izložbu članova Rute u Pučkom otvorenom učilištu te održati radionice na temu centara za posjetitelje, upravljanja Rutom Feničana, te održati dodjelu nagrada za 2022. godinu – Iter Vitis.

Kako napominju iz organizacije, cilj ovog susreta je pravovremeno dobivanje relevantnih informacija vezano za europske fondove usmjerene na kulturnu baštinu i turizam, lakše pronalaženje projektnih partnera, razmjena iskustava i kvalitetna priprema projektnih prijedloga zahvaljujući iskustvu s već provedenih projekta, sudjelovanje u europskim kampanjama i projektima, upoznavanje sa primjerima dobre prakse, dobivanje konkretnih informacija vezano uz dostupne financijske mehanizme na razini EU, te promoviranje projekata kroz niz komunikacijskih kanala udruženja.

Izvor Grad Poreč

Foto Tanja Kocijančić benzinska tar ožujak 2022

Drastično poskupljuje gorivo?

POREČ: Informativni dan za poljoprivrednike u sklopu Mjeseca poduzetništva