in

U Bujama promocija knjige Tarčana Gaetana Benčića „Pomorska luka Bastia“

Gaetano Benčić - Prezentacija u Grožnjanu

U srijedu 5. srpnja u 19.30 h u vijećnici Pučkog otvorenog učilišta Buje održat će se prezentacija publikacije „Pomorska luka Bastia” autora Gaetana Benčića.

Riječ je o knjizi, na hrvatskom i talijanskom jeziku, koja će upoznati čitatelje sa značajem nekadašnje luke Bastia i doline rijeke Mirne. Predstavit će im povijest luke, približiti njenu funkciju, važnost i doprinos koju je imala za stanovnike Općine Grožnjan, ali i okolnih mjesta.

Luka Bastia, koja se u povijesnim dokumentima javlja od XVI. do XVIII stoljeća, bila je važno mjesto za život doline Mirne i za područje Grožnjana, koji se tako mogao smatrati pomorskim teritorijem iako se ne nalazi neposredno uz jadransku obalu. U publikaciji posebna je pažnja usmjerena na prometovanje i plovnost donje i srednje Mirne, odnos s naseljima, ali i na teškoće u gospodarenju dolinom.

Studija pokriva period od rimskoga doba do početka XIX. stoljeća, nakon kojeg se luka Bastia više nije koristila, navigacija je smanjena, glavno pristanište ostalo je na Ponte Portonu, a danas na ovu važnu luku podsjeća crkva Majke Božje od Bastije.

Ova je publikacija rezultat projekta „Pomorska luka Bastia” čiji je cilj očuvanje i promicanje pomorskog kulturnog nasljeđa na području Općine Grožnjan. Projekt u vrijednosti 45.002,99 eura sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, poručuju iz bujskog POU-a.

trgovina supermarket hrana

Povučeni s polica: Hrana zbog opasne kiseline a kuhinjsko pomagalo zbog štetnih spojeva

Usluga Poreč na Facebooku

Usluga Poreč pokreće službenu Facebook stranicu za lakšu komunikaciju s građanima