in

U Labinu otvorenje izložbe Marine Rajšić „Posebna prigoda“

Foto POU Labin

Gradska galerija Labin nastavlja ovogodišnji program izložbom »Posebna prigoda« umjetnice Marine Rajšić, čije je otvaranje zakazano za petak, 3. lipnja, s početkom u 20 sati.

Autorica izložbe Marina Rajšić osmislila je novi koncept, koji će samostalnom izložbom predstaviti u Gradskoj galeriji Labin. Izložbu u programu galerije osvojila je drugom nagradom dobivenom na prošlogodišnjem, 24. po redu, Labinskom uzletu likovnosti, s djelom »Knjižna građa trenutno nedostupna«.

Kustosica izložbe je ujedno kustosica Gradske galerije Labin, Stephanie Peršić.

Umjetnica se napose bavi medijem instalacije, kombinirajući digitalnu tehnologiju i grafički dizajn. Iako pripada mlađoj generaciji umjetnika, istaknula se angažiranim pristupom u svojim radovima, kojima propituje uvriježene navike, društvene norme, kao i pitanje temeljnih vrijednosti. U svijetu podložnom promjenama i sklonom praćenju aktualnih trendova, ne podliježe struji većine bezglavo jureći za plasiranim istinama, već promišlja o sve očiglednijem jazu prošlog i sadašnjeg (budućeg) svijeta, pitajući se sviđa li joj se smjer u kojem se krećemo (ili nepovratno strmoglavljujemo).

Instalacija »Posebna prigoda« nastavlja umjetničina razmišljanja otvarajući svijet prošlosti u sadašnjosti. Tako dobiveni presjek ukazat će na (ne)mogućnost koegzistencije i, možda, navesti na dublja promišljanja o vlastitim stavovima i istinskim temeljnim vrijednostima, onima u srži svakog od nas, otkrivenih skidanjem nakupljenih slojeva. Izjavila je kustosica izložbe.

Riječima same umjetnice: »predmeti su u prošlosti činili razliku između svakodnevice i posebne prigode, odnosno stvarali atmosferu nesvakidašnjice korištenjem samo u za to namijenjenim prigodama (vjenčanjima, rođendanima, blagdanima, nedjeljama). To su ujedno bili trenutci dovoljno značajni da se fotografiraju, ukoliko je postojala ta mogućnost. Danas su ti isti predmeti izašli iz mode ili kompletno izgubili prvobitnu funkciju. Predmeti svakim danom gube na ekonomskoj, ali dobivaju na sentimentalnoj vrijednosti, istovremeno često predstavljajući fizički teret, sklonjeni u nekom kutku, gdje čekaju. 

Upravo ti isti predmeti, posuđeni od stanovnika Labina i okolice, sačinjavaju temelj izložbe. Omotani u arhivsku foliju, podsjećaju na celofanom umotane darove (kako je većina dobivena darivanjem). Predmet je zatvoren, bez funkcije. Nije bačen, više ne koristi prvotnoj funkciji, negdje je između.«

Foto OŠ V. Nazora Vrsar

Nebo iznad Vrsara – „Zapisano je u zvijezdama“ novi projekt na Festivalu zavičajnosti

Lim - Foto HelloIstria

HELLOISTRIA – Limski kanal: Od vidikovca svetog Martina do hrvatske Altamire