in

U Poreču na BOOKtigi: Predstavljanje knjige “Prometejev sin” Jurice Pavičića 3. listopada

Gradska knjižnica Poreč poziva vas na predstavljanje knjige Prometejev sin Jurice Pavičića, u subotu, 3. listopada u 18 sati u Istarskoj sabornici.

Kroz ovogodišnju BOOKtigu, festival pročitanih knjiga, vodimo vas na brojna putovanja u različite svjetove, a likovi iz romana koje ste pročitali i koje ćete tek pročitati ruše sve granice i prepreke i postaju vaši suputnici.

Upravo takav je i Gorki Šain. Pavičićev glavni lik vodi vas na Škoj i istražuje na koje sve načine prošlost određuje našu sadašnjost, što točno znači oprost i zaborav i jesu li oni u stvarnosti doista mogući.

Gorki, nekadašnji policajac u svojim kasnim pedesetima, nekoliko dana pred Božić stiže na Škoj, otok na kojem je njegova obitelj dobro poznata, na kojem je proveo najljepše dane djetinjstva, upoznao prvu ljubav…

Ali Gorki ovaj put ne dolazi kako bi evocirao sretne dane. Dolazi poslom stručnjaka za imovinsko-pravne poslove, stručnjaka za istraživanje ljudske tuge i nevolje. Kao vrhunski profesionalac, on zna na koju kartu treba zaigrati kako bi ljudi prihvatili novac u zamjenu za djedovinu. No Gorkome Škoj nije bilo koje mjesto.  U svemu tome prvo se mora suočiti s ljudima koje poznaje otkad je bio dijete, njihovim demonima, ali i sablastima iz vlastita života.

Jurica Pavičić, pisac i novinar, rođen je 1965. u Splitu gdje i danas živi. Od 1989. radi kao filmski kritičar i kolumnist različitih novina (Slobodna DalmacijaVijenacZarezNedjeljna DalmacijaJutarnji list…). Dobitnik je najznačajnijih hrvatskih priznanja za novinarstvo i filmsku kritiku. Novinarski rad Jurice Pavičića neodvojiv je od književnoga, a stalni su mu motivi istraživanje sudbine pojedinca i društva u tranziciji te funkcioniranje obitelji u mediteranskom društvu.

Kao književnik debitirao je 1997. socijalnim trilerom Ovce od gipsa, po kojem je snimljen film Vinka Brešana Svjedoci, uvršten u konkurenciju Berlinskog filmskog festivala gdje je nagrađen i ekumenskom nagradom.

Jurica Pavičić za scenarij je nagrađen Velikom zlatnom arenom festivala u Puli. Uslijedili su romani: Nedjeljni prijateljMinuta 88Kuća njene majkeCrvenkapicaŽena s drugog kata, Crvena voda; zbirke priča Patrola na cesti i Brod u dvorištu te zbirka izabranih priča Skupljač zmija.

Po priči Patrola na cesti snimljena je i kriminalistička miniserija u režiji Zvonimira Jurića koja je na Pulskom filmskom festivalu dobila nagradu za najbolju hrvatsku dramsku seriju (žiri Kratka Pula i žiri Fedeora). Jurica Pavičić autor je i više publicističkih knjiga od kojih je u izdanju Profila objavljena Knjiga o jugu.

Roman Crvena voda ušao je u finale književnih nagrada tportala i Meša Selimović za najbolji roman u 2017. te je dobitnik nagrada Ksaver Šandor Gjalski i Fric za najbolju prozu.

POLICIJA najavila pojačane kontrole u prometu tijekom vikenda u cijeloj Istri

HUMANITARNA AKCIJA U POREČU: U nedjelju se skuplja pomoć za potrebite pod motom “Građani za građane”