in

U Poreču otvorena izložba Renca Kosinožića – FERIJADE kao podsjetnik na autorove početke i ljepotu zaboravljenog zanata

Foto Tanja Kocijančić

U porečkoj galeriji Zuccato otvorena je večeras, 5. prosinca, samostalna izložba fotografija Renca Kosinožića „Ferijade“. Brojna je publika došla na otvaranje izložbe posvećene djelu poznatog profesionalnog fotografa iz porečke Nove Vasi, među kojima mnogi njegovi prijatelji, članovi obitelji i štovatelji. Izložbu je nakon nekoliko uvodnih riječi voditelja likovnih djelatnosti u Pučkom otvorenom učilištu Sebastijana Vojvode svečano proglasila otvorenom ravnateljica POU-a Snježana Radetić, naglasivši da su odabrali fotografije koje većinu u publici (mahom starijih od 30 godina) podsjećaju na djetinjstvo, na bezbrižnu igru uz portune po Poreču i okolici.

Naime, ovog su puta izloženi motivi kvaka na vratima i portunima kao podsjetnik kako je nekad bilo, na rad kovačija, tradicionalnog zanata koji je praktički nestao u svijetu moderne tehnologije. Upravo na to je podsjetio Drago Orlić, istaknuvši da ove fotografije predstavljaju Rencove početke.

Orlić, urednik, pjesnik, književnik i gastrokritičar, bio je prije nekoliko godina pokretač projekta “Sjećajući se R. K.”, u sklopu kojeg se svake godine organizira izložba od 20 fotografija kojom se sugrađani, Novovašani, Porečani i Istrijani, klanjanju njegovom djelu s kojim je ostavio neizbrisiv trag. To i nije lak posao, jer je Renco iza sebe ostavio bogat fundus od 70 tisuća fotografija i dijapozitiva te 150 tisuća digitalnih zabilješki.

Rencove fotografije pod zajedničkim nazivnikom Ferijade imaju i etnografski značaj.

Prijašnjih godina izložbe su, primjerice, nazvane Posvuda i Moje more, a Orlić je najavio za idući put portrete Istrijana, jer je Renco zaista obišao svaki kutak Istre i svojom kamerom trajno zabilježio ljude, stvari, coke, životinje, pejzaže…

Izbor je zaista neograničen, a pomoć u Učilištu pri odabiru uvijek je Rencova kćer Danijela Kosinožić.

I ova je izložba dio bogatog programa Adventa, koji se odvija u obližnjem Parku Matije Gupca. Pa će se tako moći razgledati do 4. siječnja u radno vrijeme galerije svakim danom  od 10  do 12 i od 17 do 21 sat, osim nedjeljom i blagdanom.

Svake je godine želja organizatora da se fotografije nekome daruju, pa su tako već ukrasile, primjerice, zidove u hodnicima Doma za starije i nemoćne.

Orlić je rekao da razmišlja kome bi pokloniti cijeli postav, a s obzirom na njegov nedavni boravak u pulskoj bolnici – neće biti teško odabrati kome ih darovati. Uostalom, darovati nekome trajnu ljepotu Rencovih fotografija i jest glavni povod projekta “Sjećajući se R. K.”.

Renco Kosinožić, fotograf (Nova Vas kraj Poreča, 2.V.1952. – ledenjak Hintertux, Austrija, 26.X.2009.). Nakon osnovne škole i Škole učenika u privredi završio je Tehničku školu u Zagrebu, a 1970. počeo je raditi u Poreču kao recepcionar. Od 1972. do 1979. radi kao kompjuterski programer u porečkoj turističkoj tvrtki Riviera (danas Valamar Riviera d.d.), a od 1980. profesionalno se bavi fotografijom. Od 1983. imao je status slobodnog umjetnika kao član ULUPUH-a, a od 1985. bio je i član Zajednice umjetnika Hrvatske te službeni fotograf hrvatske skijaške reprezentacije.

Bal volontera svih porečkih udruga i ustanova – uručeno 44 zahvalnica za one koji nesebično pomažu drugima

Fotogalerija iz Kaštelira: Devetu godinu zaredom otvorena KUĆA DJEDA MRAZA