in

U tijeku porečka kolonija izrade mozaika MOSAIC CITY – posjetite umjetnike na terasi ex Roxy bara

Foto Tanja Kocijančić

U Poreču je u tijeku međunarodna kolonija izrade mozaika Mosaic city 2019. u kojoj sudjeluju Đanino Božić, Mirella Brugnerotto, Sarah Seidmann, Zdravko Milić, Radovan Kunić, Mensud Kečo i Nikola Matašin. Umjetnici dolaze iz Hrvatske, Italije i Bosne i Hercegovine, a uz njih su još i članovi porečkog Društva za skrb i promicanje održivog korištenja kulturne baštine Enis Žužić i Slavica Jarić, naglasio je na današnjoj konferenciji za novinare organizator Dean Jovičević.

Kolonija se održava osmi put u Poreču, a počela je 28. travnja na Trgu slobode, gdje se zadržala do jučer. Danas su se umjetnici preselili na terasu nekadašnjeg Roxy bara, ponovno pod šator zbog vremenskih neprilika.

Jovičević je naveo da će ondje biti do 11. svibnja, nakon čega će se izložba svih njihovih ručnih mozaika organizirati sredinom rujna ove godine.

-Kolonija je najprije počela na glavnom trgu, jer smo željeli mozaik približiti lokalnim žiteljima i gostima. Umjetnici su im bili na raspolaganju, pa tko je želio mogao je na licu mjesta doznati više o tehnikama i stilovima izrade mozaika. Interes turista je bio stvarno velik. U tome je puno pomogao Đanino Božić iz Novigrada koji je gostima objašnjavao na više jezika što se tamo radi, ispričao je Jovičević.

Posebno je naglasio da je njihova kolonija jedinstvena, te da takvih nema u krugu od tisuću kilometara. „Malo tko to radi, jer je to najteža vrsta umjetnosti za koju je potrebno puno strpljenja, te spretnosti uma i prstiju. K tome, materijal za rad je skup“, objasnio je Jovičević.

Među nekoliko sponzora izdvojio je glavne bez kojih ove manifestacije ne bi moglo biti a to su Grad i Turistička zajednica Poreča.

DAN VATROGASACA – Vedranu Beatu diploma za hrabrost i požrtvovnost – promaknuća za Lučana Vorića, Adrijana Florisa, Matea Topića i Ariana Žužića

Besplatne biciklističke ture kroz porečke šume, vinograde i maslinike