in

DAN VATROGASACA – Vedranu Beatu diploma za hrabrost i požrtvovnost – promaknuća za Lučana Vorića, Adrijana Florisa, Matea Topića i Ariana Žužića

Foto Tanja Kocijančić

Danas je bilo posebno svečano kod porečkih vatrogasaca koji su slavili svoj dan u Vatrogasnom domu gdje su se okupili brojni uzvanici. Zapovjednik Javne vatrogasne postaje Denis Matošević u čast Danu vatrogasaca uručio je svom kolegi, Vedranu Beatu, diplomu za hrabrost i požrtvovnost na intervencijama, čime je dobio pravo nošenja i isticanja brončane vatrogasne plamenice.

Također, tom su prigodom dana i nova zvanja Lučanu Voriću i Adrijanu Florisu koji su nakon provedene četiri godine u zvanju vatrogasac dobili zvanje „vatrogasac I klase“. Zatim, „mlađim vatrogascem I klase“ postao je Mateo Topić nakon četiri godine u zvanju mlađeg vatrogasca, dok je zvanje „mlađi vatrogasac“ dobio Arian Žužić, kojem je istekao pripravnički staž, odnosno nakon završene škole za vatrogasnog tehničara.

-Pisani trag o vatrogastvu na Poreštini datira iz 1893. godine kada je usvojen Pravilnik vatrogasaca grada Poreča, a od tada naša služba stalno djeluje. Vatrogasci djeluju u svim nesrećama i katastrofama, a takva odgovornost u zajednici zahtijeva i primjerenu podršku svih čimbenika u društvu, rekao je pred okupljenima zapovjednik Matošević.

Naveo je da su s ciljem poboljšanja vatrogastva doneseni novi pravni akti, kao što je novi kolektivni ugovor, drugi u zadnje tri godine, koji je na snazi od 1. siječnja. Pred potpisivanjem je i 2. aneks sporazuma o osnivanju PVZ-a Poreč, te pokrenut postupak nabave 4 nova vatrogasna vozila za PVZ u suradnji s Vatrogasnom zajednicom Istarske županije.

-Samo zajedničkim radom i partnerstvom uspjet ćemo u tome da vatrogastvo napreduje i održava korak s cjelokupnim društvom, te da vatrogasci obavljaju svoju zadaću u društvu, a to je sigurnost i zaštita svih stanovnika i gostiju na našem području, zaključio je svoj prigodan govor zapovjednik.

Gradonačelnik Loris Peršurić još im je jednom čestitao njihov dan, dodavši da se i zahvaljujući vatrogascima u svom gradu osjeća sigurno.

Porečke vatrogasce od ponedjeljka, 6. svibnja, očekuju Dani otvorenih vrata a povodom Mjeseca zaštite od požara, što će trajati zaključno do 9. svibnja. U tom će razdoblju svakodnevno imati vatrogasne vježbe s početkom u 11 sati. Pokazat će sugrađanima unutarnju i vanjsku navalu, spašavanje osobe i kućnog ljubimca iz požara u stanu na trećem katu, zatim kako se gasi požar u travi, potom tehničku intervenciju i prometu, gašenje plinske boce i drugo.

Tekst&foto Tanja Kocijančić

MEGAŠPETAKOLO sutra u porečkom kazalištu: Nastupaju Veja, Visualia, Letronika, Alex Brajković i Elisa Tomellini

U tijeku porečka kolonija izrade mozaika MOSAIC CITY – posjetite umjetnike na terasi ex Roxy bara