in

U Tinjanu otvorena Zavičajna zbirka u Kažamari

Zavičajna zbirka u Tinjanu

Ove nedjelje, 24. travnja, s početkom u 12,30 sati, svečano je otvorena Zavičajna zbirka „Enriko Depiera“ na novoj adresi u Tinjanu. Publiku je pozdravio tinjanski općinski načelnik Goran Hrvatin koji je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim uspješnim radom i zalaganjem udruge koja upravlja Zbirkom, te izrazio nadu u daljnji nastavak dobre suradnje između Općine i udruge.Sa procesom seljenja Zbirke, osmišljavanja i realizacije novog stalnog postava nazočne je upoznao Ivan Smoljan, predsjednik udruge.

Zavičajna zbirka u Tinjanu
Zavičajna zbirka u Tinjanu

Pritom se zahvalio svima koji su sudjelovali u navedenim radovima, a zahvalio se i Općini Tinjan na podršci, kao i Župi Tinjan, u čijoj zgradi (Kažamari) je Zbirka sada smještena. Kako je naveo, novi postav Zavičajne zbirke naglasak stavlja na nekoliko stvari – na značajne ličnosti koje su rođene, koje su živjele i/ili djelovale na području Tinjana, Kringe, Muntrilja, pa i Ježenja i Sv. Petra u Šumi koji su također nekada bili dijelom Općine Tinjan, zatim na urbani i ruralni način života na ovom području koji je na prijelazu 19. u 20. stoljeće bio veoma izražen, kao i sve društvene razlike koje je on sa sobom nosio.

U novom postavu svoje mjesto dobili su i Josef Ptašinski, češki svećenik čija se bogata ostavština danas čuva u HAZU, a jedan manji dio i u Tinjanskoj zbirci, zatim tema Pobune žena Tinjanštine iz 1931. godine, najstarija fotografija u Istri, najstarije razglednice Tinjana i Kringe, Juraj Dobrila koji je svoje prve školske dane proveo upravo u Kažamari, te druge teme značajne za Tinjanštinu i šire. Zaključio je da je namjera autora novog postava (Nine Brečević i njega) da se svi Tinjanci i Tinjanke, Muntriljci i Muntriljke, Križanci i Križanke mogu poistovjetiti sa novim postavom, i doživjeti Zbirku kao zaista svoju, jer je i želja samog osnivača Zbirke (pok. Riketa) bila da to bude Zbirka lokalne zajednice, a usput rečeno, sa svojim bogatim i vrijednim fundusom ona premašuje okvire lokalnog značaja.

Zavičajna zbirka u Tinjanu
Zavičajna zbirka u Tinjanu

Ovom prigodom najavljen je i sljedeći projekt udruge, a to je otvorenje izložbe o Vittoriju Depieri, jednom od prvih, i po svom očuvanom fundusu veoma značajnih fotografa u Istri. Izložba će najprije biti otvorena u njegovom rodnom Tinjanu, nakon čega će gostovati u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre u Puli. Također, u svibnju bi trebalo uslijediti predstavljanje monografije o Vittoriju u navedenom muzeju, čiji su autori Nina Brečević i Ivan Smoljan.

Za ovu posebnu prigodu, tajnica udruge Nina Brečević, po originalnim receptima iz rukom pisanih kuharica s kraja 19. stoljeća, koje se također čuvaju u Zbirci, izradila je slastice za posjetitelje. Riječ je o „Zdravom kuglofu – Kuglof di salute“, „Nininom kruhu – Pane della Nina“ koji je sličan današnjoj pinci i „Paštinima“ (keksima). Posjetiteljima su podijeljeni i recepti za navedene slastice.

Tinjanska Zavičajna zbirka „Enriko Depiera“ otvorena je za sve posjetitelje uz prethodnu najavu na brojeve telefona 0917621174 i 0919417446 te na e-mail: zavicajnazbirka.tinjan@gmail.com

špina voda

Bez vode 26. travnja Stranići

Nika Fornažar

Porečanka NIKA FORNAŽAR prvakinja hrvatske u klasi ILCA4