in

Uzmi knjigu u svoje ruke: Rosie Kugli u Poreču predstavlja roman za mlade “Hod po rubu”

Posljednje srijede u veljači obilježava se Dan ružičastih majica i Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja te se raznim akcijama (i nošenjem ružičastih majica) pokušava skrenuti pozornost na sveprisutan problem vršnjačkog nasilja. I naš će se čitateljski klub kroz aktivnost „Uzmi knjigu u svoje ruke“ pridružiti obilježavanju i zagrepsti neka pitanja na koja smo kao društvo često skloni zažmiriti. Učenici Srednje škole Mate Balote i Turističko-ugostiteljske škole Antuna Štifanića iz Poreča „Na istoj strani(ci)“ naći se s Rosie Kugli, zagrebačkom književnicom, koja će u Poreču predstaviti svoj roman za mlade „Hod po rubu“.

Rosie Kugli, po struci pravnica, prve je godine svoga profesionalnoga rada provela na odjelu za maloljetnike. Njezina knjiga za mlade „Hod po rubu“ nastala je u suradnji s novinarkom Marijanom Pleše, a sam rukopis nastao je upravo na temelju osobnog doživljaja sudbine maloljetnog dječaka s kojim se susrela dok je radila na sudu. „Hod po rubu“ vodi nas na „mračnu stranu“ naše mladeži, u svijet odrastanja jedne nove generacije, svijet u kojem mladi umiru više nego ikada, stradavaju u tučnjavama, od zabijenog noža, pa i zalutalog metka. Ne događa se to u onom nekom filmu, nego tu kod nas, u hrvatskim gradovima i selima.

Nakon svakog novog slučaja nasilja među maloljetnicima javnost se pita tko je pogriješio; jesu li to roditelji, država, školstvo, mediji? Odgovornost se, poput ping-pong loptice, samo prebacuje.

Zašto je to tako i što kao društvo možemo učiniti saznat ćemo na „Na istoj strani(ci)“ s Rosie Kugli, 16. veljače 2023. godine u 12 sati u Odjelu za djecu i mlade Gradske knjižnice Poreč.

______________________________________________________________________________________________

„Na istoj strani(ci)“, projekt Gradske knjižnice Poreč u partnerstvu s Gradom Porečom – Parenzo, odobren je u okviru Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava ˝Čitanjem do uključivog društva˝ koji se provodi u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda te su za njegovu realizaciju odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 2.132.819,73 kn. 85% sredstava osigurano je iz Europskog socijalnog fonda, 15% Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Delicije od morskih plodova - Foto TZ Novigrad kapešante jakobove kapice

CHE FINO – TZ Novigrad organizira besplatnu radionicu pripreme jela od ribe

Ilustracija - Foto MUP

Radari u Istri 14. veljače