in

Veliki jazz glazbenik Boško Petrović dobio spomen bistu u Grožnjanu 

Boško Petrović - Foto Hrvatska glazbena mladež

Otvaranje biste u spomen na Boška Petrovića 8. srpnja, a u povodu 25. godišnjice festivala Jazz is back! BP, nije samo spomen njegovu osnivaču, već je to ujedno zaokruživanje jedne priče vezane za Grožnjan kao grada umjetnika i glazbenika – Claudio Stocovaz

Međunarodni kulturni centar Hrvatske glazbene mladeži, koji ove godine slavi 55. obljetnicu, i Općina Grožnjan suorganizatori su festivala Jazz is Back! BP. Ovaj festival, 25. po redu, održava se trenutačno u najmanjoj jazz metropoli na svijetu – Grožnjanu, a traje do 17. srpnja i ovog će ljeta okupiti sve generacije iz više od 20 zemalja s pet kontinenata te mnogobrojnu publiku koja oduševljeno prati glazbenike. Na najduljem jazz festivalu u zemlji održava se 14 koncertnih večeri s nastupima eminentnih jazz i blues glazbenika iz cijelog svijeta. Posebnost Festivala Jazz is Back! BP jest u tome što u festivalskom programu objedinjuje sve što se zbiva u Grožnjanu – tako se istodobno s festivalom održava i Ljetna jazz škola HGM-a koju predvodi Luis Bonilla s nizom međunarodnih mentora – jazz glazbenika koji će nastupiti i na Festivalu.

No središnji događaj ovogodišnjeg jazz festivala svakako je odavanje počasti prvom profesoru  Ljetne Jazz škole i inicijatoru festivala Bošku Petroviću, najvećem hrvatskom jazz glazbeniku, postavljanjem njegove brončane biste u ponedjeljak 8. srpnja u Grožnjanu.

Kako je istaknuo načelnik Općine Grožnjan Claudio Stocovaz, otvaranje biste u spomen na Boška Petrovića, a u povodu 25. godišnjice održavanja festivala Jazz is back! BP, nije samo spomen njegovu osnivaču, već je to ujedno zaokruživanje jedne priče vezane za Grožnjan kao grada umjetnika i glazbenika. „Otkrivanjem biste Aleksandru Rukavini 2019. godine odužili smo se najzaslužnijem za osnivanje Grožnjana kao grada umjetnika, a postavljanjem biste Bošku Petroviću odužujemo se velikom hrvatskom glazbeniku, osnivaču Ljetne jazz škole i festivala Jazz is back! BP u Grožnjanu. Time smo simbolično pokrili sve što su umjetnici i glazbenici učinili za oživljavanje Grožnjana u skoro 60 godina svog djelovanja odnosno odužujemo se svima koji su pridonijeli novoj urbanizaciji Grožnjana i time njegovom ukupnom razvoju“, kazao je načelnik Stocovaz.

U gradu umjetnika, idealnoj pozornici i za glazbenike i za publiku, još je tjedan fantastičnog jazza u kojem nas, među ostalima, očekuju nastupi vrhunskih jazz i blues glazbenika poput:  Denisa Makina, Zdenke Kovačiček, Exploding Piga, Tamare Obrovac i Matije Dedića, Kušan – Zalokar –  Smrdel trija, Elvisa Stanića i JM Jazz World Orchestra na čelu s  Luisom Bonillom.

HEP je i ove godine glavni sponzor Ljetnog jazz festivala, koji spaja kulturu, obrazovanje i turizam. Pripremite se za nezaboravno glazbeno iskustvo uz talentirane glazbenike, opuštenu atmosferu, poseban ambijent Grožnjana i nevjerojatne vibracije jazza.

Jazz programe u Grožnjanu podržavaju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Općina Grožnjan, Istarska županija i Turistička zajednica Istarske županije. Podupiratelji festivala i škole su i Music Centar, Gewa Music, Gewa Drumms, Sonolux, Tehnoline Telekom, Fender, Darovi Rokus, Valamar, San Rocco, Adriatic Holidays, Maraska, Europlakat, Press clipping, Radio Eurostar, Glas Istre, Večernji List, HRT i drugi.

Festival će biti moguće pratiti i putem live streaminga na YouTube kanalu Općine Grožnjan. https://youtu.be/ZCpa5tTiNjc

učenici odlikaši škola

ŽMINJ bogato nagradio odlikaše

Foto TZ Vrsar - Svetvinčenat gostovao u Vrsaru

VRSAR predstavlja bogatstvo Poluotoka kroz Istarske večeri