in

Više od 600 pjevača na 7. Festivalu FAKS u Vrsaru, Poreču, Rovinju i Pazinu

Korona iz Umaga

Nakon dvije godine pauze zbog pandemije uzrokovane koronavirusom koja je zaustavila sva kulturno-scenska događanja, FAKS festival – Festival amaterskog kulturnog stvaralaštva – vratio se u punom sjaju. Zbog izuzetno velikog broja prijavljenih zborova, udruga Ars Cultura je u suradnji s tvrtkom Maistra d.d. te partnerima turističkim zajednicama Rovinj, Vrsar i TZ-om Središnje Istre, POU-om Pazin i POU-om Poreč realizirala u Vrsaru, Rovinju, Pazinu i Poreču dva volumena istog festivala. Na prvom volumenu sudjelovalo je 10 zborova a na drugom novih 12 zborova.

Zajedničko pjevanje u Rovinju faks
Zajedničko pjevanje u Rovinju

Sveukupno je na FAKS festivalu sudjelovalo više od 600 pjevača iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Češke. Festival nije natjecateljskog karaktera već promiče ljubav prema zborskom pjevanju te životne vrijednosti kao što su multikulturalnost, međugeneracijska solidarnost, poštovanje i prijateljstvo. FAKS je postao značajan i važan događaj za sve sudionike prvenstveno iz razloga jer im omogućava razmjenu znanja i vještina u prijateljskom okruženju bez natjecanja. Štoviše, sudionici festivala prezentiraju svoje tradicionalne pjesme, sve u duhu promocije kulturne baštine prema smjernicama Europske Unije.

Lavanda iz Novigrada faks festival
Lavanda iz Novigrada

Festival je nastao s tendencijom poticanja cjeloživotnog učenja i ljubavi prema amaterskom stvaralaštvu i povećanju kvalitete života amaterskih umjetnika ali putem svojih aktivnosti razvija publiku i potiče njihovu uključenost. Osim toga, odvija se u predsezoni te je razlog dolaska turista u našu destinaciju. Namijenjen je ljubiteljima umjetnosti i kulture te je prepoznat kao festival prijateljstva, festival koji stvara vezu između lokalnih i međunarodnih izvođača i vezu između lokalne i međunarodne publike. Sudionici ga nazivaju i festivalom inspiracije, novih trendova u kulturnom stvaralaštvu te festivalom koji slavi umjetnost amatera.

Nastup u Vrsaru
Nastup u Vrsaru

FAKS festival je ponovno prepoznat i uvršten od strane  Europske asocijacije festivala u popis Europe for Festivals, Festivals for Europe (EFFE) i njegov službeni vodič za europske festivale za 2022/2023 godinu. Riječ je o platformi međunarodnih festivala koja povezuje one festivale koji su iznimno predani umjetnosti, zajednici u kojoj djeluju i europskim vrijednostima, a ujedno i poziva i informira publiku o održavanju tih festivala diljem Europe.

Roženice iz Pazina zbog faks
Roženice iz Pazina

Program festivala je trajao u dva navrata po četiri dana pri čemu su sudionici muzicirali na 9 različitih koncerata i iskusili ljepotu zajedničkog pjevanja jer su na vokalnoj radionici naučili istarsku svečanu himnu Krasna zemljo, Istri mila te prekrasni odlomak Neka cijeli ovaj svijet iz mjuzikla Jalta, Jalta Alfija Kabilja čime je festival dokazao da je jezik glazbe univerzalan, jednostavan, razumije ga svatko te prenosi pozitivnu energiju i inspiraciju. Vokalne radionice su održale vokalne pedagoginje i dirigentice zborova Elisa Luppi iz Italije te iz Hrvatske Doris Kovačić iz Rijeke i Ines Kovačić Drndić iz Pazina.

Festival se održao prema sljedećem programu:

Četvrtak 05.05./19.05.2022.

17:30 Sastanak organizatora sa svim predstavnicima zborova u resortu Belvedere u Vrsaru

19:30 Svečana parada sudionika festivala od resorta Belvedere do lokacije koncerta

20:00 Gala koncert otvorenja festivala u Crkvi Sv. Marije od mora u Vrsaru na kojem je mladi učenik gitare iz Umjetničke škole Poreč, PO Vrsar, Matej Tomrecaj odsvirao na gitari dvije skladbe za dobrodošlicu u ime domaćina

Petak 06.05./20.05.2022.

10:00 Razgledavanje grada Rovinja sa profesionalnim vodičima i pjevanje na najljepšim lokacijama grada

11:30 susret zborova ispred Crkve sv. Eufemije i zajedničko pjevanje svečane istarske pjesme  „Krasna zemljo, Istra mila“

18:30 Koncerti prijateljstva na tri lokacije u isto vrijeme:

  1. Rovinj, Crkva sv. Franje
  2. Vrsar, Crkva sv. Marije od mora
  3. Poreč, Kazalište Pučkog otvorenog učilišta

Subota 07.05./21.05.2022.

10:00 Vokalna radionica i proba svih pjevača za pripremu pjesme „Neka cijeli ovaj svijet“ iz mjuzikla Jalta, Jalta

11:00 Izlet brodom od Vrsara do Limskog kanala

14:00 Okrugli stol za sve predsjednike i dirigente zborova

18:00 Revijalni koncert u velikoj dvorani Spomen doma u Pazinu

20:00 Istarska večera u agroturizmu

Nedjelja 08.05./22.05.2022.

10:00 Razgledavanje Vrsara i pjevanje na najljepšim lokacijama

13:00 Razmjena poklona i pozdravne riječi pred odlazak zborova

Ines Kovačić Drndić, predsjednica FAKS festivala, izjavila je:

Na festivalu smo dokazali da se odličnim timskim radom pomiču sve granice i da je sve ostvarivo što planiramo, čak i više od toga. Sa sudionicima festivala smo potvrdili da je jezik glazbe univerzalan i pozitivan, da pomaže u prenošenju dobrih emocija i lijepih doživljaja te da povezuje sve generacije i narode. Bilo je prekrasno čuti  zborove iz raznih krajeva Europe kako pjevaju na hrvatskom jeziku u jedan glas, sa puno emocija. To ćemo pamtiti dugo i mi u organizaciji i sami sudionici festivala jer su pjesma, glazba i ples kulturni  elementi mira i jedinstva među narodima i predstavljaju onu ljepotu koja će, citirajući Fjodora Dostojevskog, spasiti svijet.

Zborovi koji su sudjelovali na FAKS festivalu su: iz Slovenije zborovi VITA Lendava, MOPZ Maj, MEPZ Lipnica i MEPZ Revoz, iz Italije Coro Monte Vignol, Cor de vocali, Melicus, Fior di Roccia, Il coro polifonico di Trichiana i Coro Città di Morbegno, iz Češke The Czech Boys Choir Boni Pueri, iz Mađarske The Cantemus Boys Choir i AcapellArt Singers te iz Hrvatske zbor Val, Kap, Lavanda, Korona, Koralisti Sv. Franje, Teranke, zbor Umjetničke škole Poreč, zbor Glazbene škole Rovinj i zbor Roženice Pazin.

Ulaz na sve koncerte i događanja festivala je bio slobodan.

Mađarski zbor u razgledavanju Rovinja faks
Mađarski zbor u razgledavanju Rovinja

Organizator festivala je ARS CULTURA – udruga za promicanje kulture i izvedbene umjetnosti a partneri u organizaciji su Maistra d.d., TZ Rovinj, TZ Vrsar, TZ Središnje Istre, POU Poreč i POU Pazin te Mješoviti pjevački zbor Roženice Pazin. Stručni suradnik festivala je Ronald Braus koji je i vodio velik dio koncerata i bio korepetitor zajedničkim izvedbama.

Izvor udruga Ars Cultura

Fotografije:

  • Gostujući zborovi iz Slovenije, Italije, Češke i Mađarske ispred crkve sv. Eufemije u Rovinju izvode pjesmu „Krasna zemljo, istro mila“
  • Zbor The Czech Boys Choir Boni Pueri na revijalnom nastupu u Pazinu i Vrsaru
  • Zbor Cantemus iz Mađarske u razgledu Rovinja

Sudionici presice - Foto PR plava laguna

Poreč: Globalni plesni fenomen DanceStar okupio 5.000 plesača iz cijelog svijeta

Foto Tanja Kocijančić

POREČKE NOVINE koje su ispisale povijest postale digitalne – Cijelom svijetu dostupni Porečki glasnik i Adria