in

VRSAR: Međunarodna kiparska škola Montraker počinje 30. kolovoza – Javite se na fotonatječaj

Montraker 2020. - Foto Tanja Kocijančić

Trajanje: 30. kolovoza – 11. rujnakamenolom Montraker, Vrsar

U ponedjeljak, 30. kolovoza s radom počinje 31. međunarodna studentska kiparska škola Montraker. Posjetitelji mogu pratiti rad sudionika sve do 11. rujna od ponedjeljka do subote 8 – 12 i 16 – 19 sati.

Ove će godine u radu škole sudjelovati sljedeće akademije:

Akademija likovnih umjetnosti Zagreb

mentor: Alem Korkut

studentica: Marina Brkić

Akademija primijenjenih umjetnosti Rijeka

mentor: Želimir Hladnik

studentica: Denise Martinis

Umjetnička akademija Split

mentor: Nikola Džaja

student: Roko Držislav Rebić

Akademija za likovnu umjetnost i oblikovanje Ljubljana

mentor: Metod Frlic

studentica: Emira Bećirović

Studentima će u obradi kamena pomagati tehnički suradnik i akademski kipar Petar Dolić te kamenoklesari Deni Krizmanić i Mauricio Matukina. O radovima studenata pisat će stručna suradnica Vilma Bartolić, povjesničarka umjetnosti.

Svi zainteresirani fotografi mogu se i ove godine javiti na fotonatječaj te se natjecati za  već tradicionalne nagrade – prva nagrada iznosi 3.000 kn, druga 2.000 kn i treća 1.000 kn. Detaljnije o natječaju može se potražiti na stranicama Učilišta www.poup.hr.

Na zatvaranju Škole u subotu, 11. rujna bit će predstavljene nastale skulpture i svečano biti promovirana monografija Drage Orlića: 30 godina Međunarodne studentske kiparske škole Montraker.

Suorganizatori škole su Pučko otvoreno učilište Poreč, Općina Vrsar-Orsera, TZ Općine Vrsar, Akademija primijenjenih umjetnosti Rijeka, Akademija likovnih umjetnosti Zagreb, Umjetnička akademija Split i Akademija za likovnu umjetnost Ljubljana.

Od samih početaka u organizaciji Škole pomažu i lokalne tvrtke – Maistra se brine za smještaj i prehranu sudionika, dok Kamen Pazin donira blokove kamena koje studenti obrađuju.

Gotove skulpture postavljaju se u javni prostor, a za njihovo je postavljanje zaduženo komunalno poduzeće Montraker iz Vrsara.

Međunarodna studentska kiparska škola potpomognuta je i sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Kiparska škola Montraker nastala je iz ideje Josipa Diminića i Drage Orlića. Oni su tražili način kako obogatiti kulturnu ponudu Vrsara te su tako iskoristili napušteni kamenolom iz kojega se, između ostalog, vadilo kamenje i za izgradnju Venecije.

Galija u Poreču i dalje bez aktivnosti – Pozivaju svoje članove da im se jave ako su cijepljeni

ZBOG POLUKRUŽNOG OKRETANJA AUTA na porečkoj zaobilaznici teško stradao motociklist