in

VRSAR U ZNAKU KAMENA: Startao 30. Montraker – Uživo pratite rad akademskih kipara Peruška Bogdanića i Petra Dolića

Foto Tanja Kocijančić

U vrsarskom kamenolomu počela je Međunarodna kiparska škola Montraker koja će se odvijati 2 tjedna. Dvojicu kipara koji će oblikovati kamen moguće je na licu mjesta pogledati kako stvaraju od 8 do 12 sati i od 16 do 19 sati, zaključno do 12. rujna, za kada je planiran susret svih bivših studenata ove škole.

Presica/Foto Tanja Kocijančić

Danas, 31. kolovoza, s radom je u Vrsaru počela Međunarodna kiparska škola, jubilarni 30. Montraker, u istoimenom kamenolomu. Jubilarni Montraker rezidencijalno će ugostiti dva akademska kipara: Peruška Bogdanića i Petra Dolića, koji će tijekom dva tjedna u kamenolomu raditi na svojim skulpturama te ih pokloniti Vrsaru i time označiti ovu okruglu obljetnicu škole, naglasila je na konferenciji za medije prigodom otvaranja ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Poreč Snježana Radetić. Na presici su bili i voditelj kiparske škole Andi Bančić, također iz porečkog Učilišta, potom donačelnik Vrsara Franko Štifanić i direktorica vrsarske Turističke zajednice Natalija Vugrinec.

Kiparima će u radu pomagati kamenoklesari Deni Krizmanić i Mauricio Matukina.

Dolić u ruci ima skicu mornara kojeg će napraviti iz ogromnog kamenog bloka/T. KOCIJANČIĆ

Dok je Bančić iznio sve podatke i program škole tijekom iduća dva tjedna, naglasivši da je u Vrsaru postavljeno čak 154 skultptura nastalih u 30 godina rada kiparske škole, Radetić je podsjetila je da je projekt nastao 1991. iz ideje ondašnjeg ravnatelja učilišta Drage Orlića, koji ju je pokrenuo uz pomoć Josipa Diminića, ujedno prvog umjetničkog direktora škole. U to je vrijeme, istaknula je Radetić, zemlja bila u ratu u kojem je i Vrsar platio svoj danak.

Iz ovog se kamenoloma od davnina vadilo kamenje, čak i za izgradnju Venecije, a od kraja Drugog svjetskog rata ostali su tu kameni kubusi koje nisu stigli prebaciti preko Jadrana. Upravo su na tom kamenu, teškom po nekoliko tona, radili prvi studenti ove škole. Ispostavilo se da je kamen tvrd pa se kasnije pribjeglo nabavi kamena iz Kamena Pazin. Ostalo se raditi u istarskoj groti. Mogućnosti koje nudi napušteni kamenolom brojne su i još se uvijek otkrivaju, naglasila je ravnateljica POU-a Poreč.

P. Bogdanić pored svoje skice/T. KOCIJANČIĆ

U prvim godinama Škola je doživjela svoj nagli uspon – od odaziva profesora i studenata na međunarodnom nivou do posjećenosti i promocije škole i Vrsara. Drago Orlić i Josip Diminić izdali su 1993. pjesničko-likovnu mapu Groti duša zrije, a u to su se vrijeme organizirale i kulturne večeri u kamenolomu.

Ovogodišnji vrlo uspješni koncert Tamare Obrovac i Uroša Rakovca u kamenolomu, kojim se najavila jubilarna godišnjica škole, direktno se oslonio upravo na početna nastojanja idejnih začetnika da se ova autentična lokacija i kulturno markira jer je neograničen niz mogućnosti koje nudi ne samo Montraker već i Vrsar.

Radetić je naglasila da je trenutno u izradi promotivni video kojim se, uz glazbenu podlogu pjesme Tamare Obrovac, promoviraju ljepote Vrsara i njegovih skulptura na otvorenome, međunarodna studentska kiparska škola Montraker, istarski kamen i njegovi mogući oblici i životi.

Vugrinec je rekla da ovog ljeta TZ-a zbog epidemije nije organizirao manifestacije, pa je stoga važno da se upravo ovih dana odvija kiparska škola Montraker a zakoji dan počet će i gourmeT događaj Goložece di Orsera. Velika im je čast što će ove godine u Montrakeru stvarati dvojica eminentnih umjetnika, čiji će radovi nadopuniti bogatu kolekciju skulptura, postavljenih diljem Vrsara.

Franko Štifanić zahvalio se svima koji su u 30 goina sudjelovali u radu kiparske škole. Tijekom tih godina Vrsar i kamen snažno su se povezali, a ta se povezanost danas doslovce vidi i osjeća na svakom koraku njihovog mjesta.

Peruško Bogdanić, afirmirani je hrvatski kipar i dugogodišnji umjetnički direktor Montrakera koji je ujedno bio i mentor studentima Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Ove godine Bogdanić odlazi u mirovinu te želi za Vrsar izraditi vrijednu skulpturu – stiliziranu ruku. Autor je višse javnih skulptura, a samo u lstri ima ih četiri: Prvi heretik i Kip od kiše u Poreču te Keopsov san i Putovanje barbara u parku skulptura Dubrova u Labinu.

Kipar Petar Dolić/Foto Tanja Kocijančić

Petar Dolić dugi je niz godina u Montrakeru u ulozi tehničkog suradnika. Pomagao je studentima svojim znanjem i praktičnim radom. Dolić je autor više javnih skulptura: Tri sunca u uvali Vela lozna, stira; Podmornica u Zagrebačkom velesajmu; Spomenik poginulim braniteljima u Labinu, u sklopu Mediteranskoga kiparskog simpozija.

Posljednjeg dana Montrakera u subotu, 12. rujna, planiran je susret bivših studenata škole, koji su danas akademski kipari, i njihovih mentora.

Bit će tad i okrugli stol na kojem će se predstaviti i reći nešto o svojim umjetničkim karijerama i kakvu je ulogu na tom putu imao Montraker.

Ujedno će to biti prilika da se bivši sudionici prisjete anegdota kojih se u ovih trideset godina skupilo podosta. Gostovat će Darija Žmak Kunić, Alem Korkut, Đani Martinić i Valter Černeka a razgovor će voditi Peruško Bogdanić.

Suorganizatori škole su Pučko otvoreno učilište Poreč, Općina i TZ Općine Vrsar, Akademija primijenjenih umjetnosti Rijeka, Akademija likovnih umjetnosti Zagreb, Umjetnička akademija Split i Akademija za likovnu umjetnost Ljubljana.

Od samih početaka u organizaciji škole pomažu i lokalne tvrtke – Maistra koja se brine za smještaj i prehranu sudionika, dok Kamen Pazin donira blokove kamena koje studenti obrađuju.

Gotove skulpture postavljaju se u javni prostor, a za njihovo je postavljanje zaduženo komunalno poduzeće Montraker iz Vrsara.

Međunarodna studentska kiparska škola potpomognuta je i sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Do sada je izrađeno ukupno 154 skulptura: 142 su izradili studenti a 12 njihovi mentori, akademski kipari: Josip Diminić, Miro Vuco, Jozef Jankovič, Zelimir Hladnik, Nikola Džaja, Dušan Tršar, Ratko Petrić, Massimo Arzilli, lbrahim Bedi i Metod Frlic. Želimir Hladnik i Massimo Arzilli napravili su po dvije skulpture.

VIKEND REKORDERI: Kod Buzeta uhvaćen s čak 3,27 promila, Talijan jurio Ipsilonom 184 na sat

POREČKA KNJIŽNICA prvašićima Poreštine poklanja godišnje članstvo