in

Završio prvi Festival Kratkog Metra u Novigradu – Pobjednici srpski i talijanski filmovi

Foto Festival kratkog filma PR - 2022. Arhiv

Svečanom dodjelom nagrada završio je prvi Festival Kratkog Metra u Novigradu. Festivalski program otvoren je svjetskom premijerom filma “Slana Voda”, riječke redateljice Paule Mangano. Nakon trodnevnog prikazivanja, glasovima publike nagrađena su dva filma. Ovogodišnji pobjednici festivala u regionalnoj konkurenciji su film “Presuda” redateljice Dore Jung iz susjedne Srbije, te u međunarodnoj konkurenciji talijanski film “Maria” redateljskog dvojca Alessandra Vazzolera i Mattea Salive.

Foto Festival kratkog metra PR
Foto Festival kratkog metra PR

Uz mnogobrojne posjetitelje u Centru za Manifestacije i Kulturu grada Novigrada, na crvenom tepihu uz zvuk violina, festival je podržao i veći broj poznatih lica poput Josipe Lisac, Ule Furlan, Domagoja Jankovića i Marka Braića. Našla su se tu i poznata lica s političke scene koja su podržala festival a izdvojili bismo gradonačelnika grada Novigrada Antea Milosa i pročelnika za kulturu Istarske županije Vladimira Torbicu, koji su uživali u filmovima i imali samo lijepe riječi hvale za organizaciju festivala. Time se Istra, a i sam grad Novigrad mogu pohvaliti još jednim uspješnim filmskim festivalom kojeg svatko treba posjetiti.

Potrebno je pohvaliti organizaciju festivala i spomenuti kako su kino ulaznice bile besplatne, kao i sve radionice; čime se rijetki festivali ovakve vrste i veličine mogu pohvaliti. Uz činjenicu da ovogodišnje festivalsko izdanje nije podržano od strane Hrvatskog audio-vizualnog centra (HAVC), organizatori su napravili zaista odličan posao. Nadamo se da će se ta suradnja za naredne godine ipak ostvariti.

S druge strane prvo izdanje festivala podržala je Slovenija kao zemlja partner, pa je publika imala priliku uživati u masterclass-u poznatog slovenskog producenta i profesora Kolje Sakside kao i selekciji slovenskog kratkog filma koji je selektirao Slovenski filmski centar.

Kroz tri dana festivala održala se i radionica glume za mlađe uzraste pod vodstvom Gordana Marijanovića, koja je ostvarila uspjeh sama po sebi.

Direktori festivala Danijel Handjal i Gianna Buršić oduševljeni su brojem posjetitelja i poručuju:

Jedva čekamo da se bacimo na organizaciju za sljedeću godinu. Ako je ovaj prvi prošao ovako dobro, šta nas tek čeka nagodinu! Zasluge svakako moraju ići i našim sponzorima te partnerima koji su nam omogućili da prvo izdanje festivala izgleda kao da festival traje već godinama.”

Festival je zaista postigao uspjeh i podigao ljestvicu kulturnim eventima u samom gradu Novigradu kao i cijeloj Istarskoj Županiji. Riječi hvale stižu sa svih strana pa su se tako o festivalu raspričali, osim domaćih, i strani mediji.

U iščekivanju drugog izdanja Festivala Kratkog Metra, ovdje pogledajte video najljepših trenutaka s ovogodišnjeg.

Konjički turnir Istra cup u Zelenoj laguni

POREČ: Istra kup – turnir u preponskom jahanju okupio brojne mlade jahače

PromoArh - Sajam u Poreču - Detalj s otvaranja - Foto Grad Poreč

POREČ: Otvoren PromoArh, međunarodni sajam graditeljstva. Pogledajte bogat program predavanja i edukacija