in

Zborašice novigradske Lavande nastupile u Zagrebu

Zbor Lavanda iz Novigrada

Protekli vikend članice pjevačkog zbora Lavanda iz Novigrada gostovale su u Zagrebu, kojom prilikom su nastupile u crkvi Svete obitelji u sklopu 32 svečanosti Pasionske baštine. Tamo su se zborašice Lavande u prepunoj crkvi predstavili koncertom pod nazivom „Dan od gniva“ (po staroj crkvenoj pjesmi iz Medulina) u sklopu kojeg su izvele 14 korizmenih napjeva iz Istre. U toku sat vremena, koliko je trajao koncert, članice Lavande su se pod vodstvom svog dirigenta Branislava Ostojića predstavile skladbama iz Lanišća (Tisuć puta, Oj Lanišće), Lupoglava (Ja sam mlada, Slatko srce Isusovo), Medulina (Dan od gniva, Ja se kajem, Plač Blažene Djevice Marije), Svetog Lovreča (Zdravo tilo), Kršana (Ja se kajem), Pazina (Isuse premili) te Kanfanara (Ja se kajem). Osim zborskog pjevanja novigrađanske su se publici predstavili i sa pjevanjem u duetima koje su sačinjavali Snježana Kulišić i Anica Matejčić te Branislav Ostojić i Anica Matejčić.

Na koncertu su zborašice lavande izvodile tradicijske korizmene skladbe koje predstavljaju najstarije spomenike duhovne baštine na području Istre. Mnoge od spomenutih skladbi, pogotovo one koje su zborašice pjevale, održale su se do danas putem usmene predaje te organiziranog pjevanja po crkvama. Treba napomenuti da je novigradski zbor u biti gradski zbor, koji između ostalih skladbi na svom repertoaru imaju i stare crkvene skladbe, pa su na taj način jedini gradski zbor u Istri koji ih izvodi na koncertima i prigodnim misama kod nas i u inozemstvu.

Inače, koncerti u sklopu svečanosti Pasionske baštine održavaju se svako veće po crkvama širom Zagreba uz nastup gostujućih izvođača sa cijelog područja Hrvatske, u vremenu od 27 veljače pa sve do Uskrsa. Novigradski zbor je nastupio kao jedini predstavnik iz Istre i nakon vrlo uspješnog nastupa već je dobio poziv da nastupi i naredne godine.

Organizator koncerata bila je udruga Pasionska baština, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, HDS, Matice Hrvatske te grada Zagreba, a nastup zborašica Lavande realiziran je uz financijsku pomoć Grada Novigrada, saznajemo od Branislava Ostojića.

Foto Grad Poreč

POREČ: Na čelu skoro svih gradskih ustanova, odjela i tvrtki stoje upravo – žene!

Žene na prijemu kod načelnika Ivana Geromette Foto Općina Vrsar

Načelnik Vrsara upriličio prijem za Dan žena