in

Mažoretkinje iz srca Istre nižu nagrade na velikim natjecanjima: Svjetska srebra čuvaju se u Žminju

Foto Žminjske mažoretkinje

Dok teku pripreme za nadolazeća natjecanja koja će se, osim u Hrvatskoj, održati i u Slovačkoj i Francuskoj sredinom 2024. godine, o uspješnoj godini iza Žminjskih mažoretkinja pričali smo s njihovom trenericom, Lorenom Kardum.

Prisjetimo se, uz zapažene rezultate na međunarodnim festivalima održanim izvan granica Lijepe naše, najviše su se istaknula dva srebra. Srebrnu medalju osvojile su seniorke na Svjetskom prvenstvu 2023. godine koje se koncem kolovoza održalo u sportskoj dvorani u Opatiji. U konkurenciji od čak 16 zemalja s 3 kontinenta, seniorska postava s 12 plesačica iskazala se u kategoriji velike formacije flag, uz trenericu Kardum. Drugo je srebro osvojila članica Žminjskih mažoretkinja Vita Vrtačić i to kao kadetski solist tradicionalnog stila, uz trenericu Luciju Josipović Deranja. 

Foto Žminjske mažoretkinje
Foto Žminjske mažoretkinje

No, ovakav uspjeh mažoretkinja iz srca Istre nije došao preko noći. Iza njega stoji mnogo truda i rada djece na treninzima, kao i njihovih trenerica koje pred sobom imaju nimalo lak zadatak pronalaska ideje za koreografiju, kao i prateće glazbe.

“Koreografije postavljamo na scenu prema planu i programu za određenu natjecateljsku godinu, ovisno o rasporedu natjecanja, destinaciji, dobi djece, te svim ostalim parametrima. Pritom nam je svaki trening od velike važnosti, kao i redovito prisustvo djece jer nas samo taj spoj vodi do uspjeha”, govori nam Lorena, inače licencirana trenerica i sutkinja internacionalne razine. 

Foto Žminjske mažoretkinje
Foto Žminjske mažoretkinje

Ova Opatijka s istarskom adresom danas s kolegicom Tanjom Gašparić uspješno vodi nacionalnu asocijaciju Alijansa mažoretkinja Adriatika, koja je hrvatski član svjetske asocijacije International association of majorette sport, pa tako redovito organiziraju natjecanja svih razina – od regionalnih do svjetskih, zatim festivale, humanitarne akcije, ali prije svega trenersku i sudačku školu jer im je kvaliteta rada s djecom na prvom mjestu.

Osim toga, Lorena je jedna od inicijatora Žminjskih mažoretkinja.

Naime, njihova povijest seže u 2015. godinu, a osnovane su u suradnji Općine Žminj, tamošnje Osnovne škole, te same Lorene, koju mještani i njezine mažoretkinje od milja zovu Lori.

“Krenuli smo s treninzima u dvorani škole s tridesetak djevojčica od sedme do trinaeste godine. Iznimno mi je drago da neke od njih još i danas plešu, dok su neke od njih i trenerice – Rea Lakošeljac, Đeni Orbanić i Maja Peteh”, prisjeća se Lori.

Od samih početaka do danas, napredak je i više nego vidljiv. Iza Žminjskih mažoretkinja stoji velik broj natjecanja nacionalne i internacionalne razine, kao i niz medalja i priznanja. Pa ipak, ono što ostaje isto jest njihova dosljednost bavljenja tradicionalnim i modernim mažoret plesom, pa tako plešu sa štapom, pom-ponima i flagom. Kao njihovu posebnost, Lori ističe čuvanje pravog narodnog izričaja.

“Na nastupima u Žminju uvijek smo se nastojali predstaviti s prigodnom glazbom, pa i odorama nalik na stiliziranu narodnu nošnju”, veli.

Žminjske mažoretkinje broje 35 članica od četvrte do dvadeset druge godine – predškolci, kadeti, juniori i seniori. Trenerice mlađih uzrasta su Đeni Orbanić i Maja Peteh, inače nove mlade licencirane trenerice proizašle iz prve postave Žminjskih mažoretkinja, dok je trenerica seniorske postave Lori koja, uz trenerice ističe i angažman kolegice Fiorele Nadišić Lakošeljac na projektu “Plesne udruge Kvarnera i Istre” – udruge osnovane s ciljem približavanja mažoret i pom pon plesa djeci iz većih i manjih sredina.

Spretnost i uigranost Žminjskih mažoretkinja publika može vidjeti na brojnim događanjima u organizaciji Općine Žminj, lokalne Turističke zajednice ili pak škole, dok često zaplešu i kao gošće raznih klubova i humanitarnih akcija. 

Oni kojima se svidi rad Žminjskih mažoretkinja i žele im se pridružiti, mogu kontaktirati trenerice – Lori na broj telefona 0919336221 ili Đeni na broj 0912846846, te već iduće godine s njima otputovati na neko od svjetskih natjecanja.

Foto Pixabay - Ilustracija

Zeleni filmski vikend u Istri – Prijavite se na radionice!

Foto Policijska uprava istarska

U Istri uhvaćeni pijani za volanom. Jednog uhitili pa je pokušao pobjeći