in

Županija povećala sredstva za javne potrebe u kulturi. Osigurano 617 tisuća eura

Foto Istarska županija

I ove godine Istarska županija dodjeljuje proračunska sredstva temeljem Javnog poziva  za financiranje javnih potreba u kulturi, koji je bio raspisan u rujnu prošle godine, a u tijeku je potpisivanje ugovora s korisnicima. Prvi dio ugovora između istarskog župana Borisa Miletića i osam ustanova za 16 programa i projekta potpisan je koncem prošlog tjedna u sjedištu Istarske županije, u Pazinu, a prisustvovali su i pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac te pročelnik za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica.

Župan Miletić je izrazio zadovoljstvo što je Županija, nakon dvije pandemijske godine, u mogućnosti povećati sredstva za javne potrebe u kulturi i to za 19,16 %, tako da je u 2023. godini za navedenu namjenu osigurano ukupno 616.563,80 EUR. Pročelnik Torbica dodao je da je ove godine zaprimljeno 300 zahtjeva, od kojih je 4 bilo nepotpuno, a odobreno je sveukupno 148 prijava.

Prije samog potpisivanja ugovora, ravnateljice i ravnatelji ustanova predstavili su programe i projekte, koje Istarska županija (su)financira temeljem Javnog poziva.

Pučkom otvorenom učilištu Grada Rovinja odobrena su dva programa (XXVII. Dani Antuna Šoljana i Glazbeni poučak), a Pučkom otvorenom učilištu Poreč njih pet (13. POREČDOX – Međunarodni festival dokumentarnog filma;  Izložbe u Galeriji Zuccato; 51. Susret pjevačkih zborova „Naš kanat je lip“, 62. Koncerti u Eufrazijani i 63. Annale: između mojih udisaja).

Gradska knjižnica Pazin prijavila je dva projekta (Put – Tugomil Ujčić: Digitalizacija odabranih djela i Kuća za pisce / Hiža od besid); Gradska knjižnica Umag jedan (24. Forum Tomizza, a Sveučilište Jurja Dobrile u Puli – Sveučilišna knjižnica, također, dva (Zaštita dviju rijetkih knjiga iz zavičajne zbirke “Histrica” i Istarske novine online (INO) – Digitaliziranje starih istarskih novina, časopisa i godišnjaka).

Među korisnicima sredstava su i dva muzeja, točnije Muzej grada Umaga s dva projekta (Konzervatorsko-restauratorski radovi na arheološkom lokalitetu Sipar: FAZA XI-2023. i programu „Grue – edukativne radionice“), te Muzej grada Pazina s jednim (Mreža motovunskih susreta / Izložba i katalog izložbe). Mara d.o.o., pak, i u ovoj godini nastavlja s projektom XIIxII.

Podsjetimo, na ovaj Javni poziv mogle su se prijaviti ustanove u kulturi, umjetničke organizacije, udruge i druge neprofitne organizacije, umjetnici, druge fizičke i pravne osobe te jedinice lokalne samouprave, s programima i projektima iz sljedećih kulturnih djelatnosti i područja: a) glazbeno, glazbeno scenske i filmske djelatnosti; b) književnost i izdavaštvo; c) zaštita materijalne kulturne baštine i muzeologija; d) nematerijalna kulturna baština; e) vizualne umjetnosti; f)  nove medijske kulture i g) međunarodna kulturna suradnja, priopćeno je iz Kabineta župana – Istarske županije.

Foto Grad Poreč

Kreće suradnja Umjetničke škole Poreč i škola iz Praga 6

vrsar

TZ Vrsar uvodi besplatnu aplikaciju za lakšu prijavu gostiju i poziva na prezentaciju