in

Župni zbor sv. Bernarda otvorio Kulturno ljeto u Funtani

Fotografija: Župa Funtana

Nastupom pred domaćom i stranom publikom, u crkvi sv. Bernarda u Funtani, u utorak, 28. svibnja, mješoviti pjevački zbor te župe, nakon duljeg vremenskog razdoblja, svojim samostalnim koncertom, najavio je nastavak davno započete tradicije redovitog ljetnog koncerta u svojoj župnoj crkvi. Na baroknim orguljama iz 19 st. koje krase župnu crkvu u Funtani, a koje su donacija prijatelja te župe iz mjesta Weinheim iz Njemačke, zbor je pratio maestro Marko Ritoša.

Pod dirigentskom palicom zborovođe Zlatka Crnkovića, zbor je svoj ovogodišnji koncert u župnoj crkvi započeo izvedbom pjesme „Sancta Maria“, poznatog djela njemačkog skladatelja i katoličkog svećenika iz 19 st., Johannesa Schweitzera.

U nastavku, moglo se uživati u izvedbama poznatih djela domaćih i stranih skladatelja: „Svet si Bože“ (F.Schubert), „Das Ave Maria Gloecklein“ (F.Engelhardt),“Signore delle cime“ (G.de Marzi), „Tebi pjevam“ (S.Komarewski), „Kruh anđeoski“ (J.B. Molitor) i drugih.

Od domaćih skladatelja, zbor se predstavio pjesmom :“Samo je u Bogu mir“ fra Stipice Grgata , „Kriste hvala Ti“ (fra S.Micić/ J.degl’Ivellio) te pjesmom „Iznad naših se poljana „ (harm. A Klobučar).

Za stranu publiku Zbor je izveo pjesme na talijanskom i njemačkom jeziku. U pauzi između dva djela, maestro Marko Ritoša odsvirao je na orguljama: „Preludijum in C,BWV846„ (J.S.Bach), te svoju vlastitu izvedbu „Ambijentacija Potrebe muzike“. Zajedno sa suprugom, sopranisticom Marinom Krznarić, oduševili su prisutne goste izvedbom pjesme “Panis angelicus“, kompozitora C. Francka.

I na kraju, crkvom se zaorio gromoglasan „Aleluja“, kao pripjev pjesme „Uskrsna radost“ našeg poznatog crkvenog skladatelja Ive Perana, koji je neizostavan u čestim našim nedjeljnim svetim misama.

Napisala: Marčela Čoga
Fotografija: Župa Funtana

autoutrka buzet

VIKEND U ISTRI: Zatvaraju se ceste zbog autoutrke Signum Max Formula driver

Foto IDS - Valter Flego

Valter Flego i Milorad Pupovac: “9.6. zaustavljamo konzervativni marš na slobodnu Europu”