in

LAGUR „ISTARSKI ŠVOJ“: Projektima iz Poreča, Vrsara, Tara i Pazina iz EU fondova gotovo 11 milijuna kuna

Foto Tanja Kocijančić

DODIJELENE ODLUKE O ODABIRU PROJEKATA U SKLOPU NATJEČAJA ZA MJERU 7. I MJERU 2. IZ LOKALNE RAZVOJNE STRATEGIJE U RIBARSTVU LAGUR-a “ISTARSKI ŠVOJ” U UKUPNOM IZNOSU OD 10.973.870 kuna

Svi dobitnici bespovratnih potpora iz EU fondova – Foto Tanja Kocijančić

U velikoj dvorani Udruženja obrtnika Poreč danas su dodijeljene odluke o odabiru projekata temeljem LAGUR natječaja iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu za Mjeru 7. pod nazivom Promicanje ribarstvene, akvakulturne i pomorske baštine te Mjeru 2. pod nazivom Ulaganja u prodajna mjesta, kušaone i nabava vozila za proizvode ribarstva i akvakulture s jedinstvenim vizualnim identitetom, u ukupnom iznosu od 10.973.870 kuna.

Natječajem je LAGUR financirao 4 projekta s područja gradova Poreča i Pazina te općina Tar-Vabriga i Vrsar u ukupnom iznosu od 7.609.925 kuna.

Foto Tanja Kocijančić

U sklopu LAGUR-natječaja financirane su pojedinačne potpore u rasponu od 15.000 do 350.000 eura i to: Gradnja i opremanje interpretacijskog centra „Ribarska kuća/Santa Marina”, rekonstrukcija dječjeg odmaralište Špadići u Poreču u vlasništvu Grada Pazina, opremanje Multimedijskog centra MORe MORe u Vrsaru te uređenje Centra za posjetitelje „La mula de Parenzo”.

Odluke o dodijeljenim potporama preuzeli su gradonačelnici Poreča i Pazina, Loris Peršurić i Renato Krulčić, zatim direktor porečke Usluge Milan Laković, te u ime općina Vrsar i Tar-Vabriga njihovi pročelnici Slobodan Vugrinec i Marija Zupančić.

– Nastavljamo uvijek istim tempom – razvijamo i prijavljujemo projekte i danas mi je posebno drago da je LAGUR prepoznao naša dva projekta kojim ćemo valorizirati ribarsku tradiciju Poreča., rekao je prilikom preuzimanja odluke gradonačelnik Peršurić, zahvalivši se svima koji su projekte pripremali.

– La mula de Parenzo naša je neslužbena himna, ali i puno više od toga – i ovaj će projekt to u prostoru na Trgu slobode kroz glazbu, ponudu, hranu, uređenje, virtualnu realnost pokušati dočarati. Isto tako, sadašnji prostor ribarnice na gradskoj tržnici će se u potpunosti modernizirati i opremiti, kako bi, prije svega, olakšao posao prodavačima, ali i našim sugrađanima i turistima, naglasio je Peršurić.

Projekti će obuhvatiti aktivnosti koje se odnose na promociju i podizanje svijesti o ribarstvenoj, akvakulturnoj i pomorskoj kulturnoj baštini na području LAGUR-a i to u vidu ulaganja u rekonstrukciju i/ili opremanje društvene i turističke infrastrukture, istraživanje i razvoj aplikacija/softverskih rješenja i usluga, izradu i objavu publikacija te promotivne aktivnosti.

Robert Momić i Loris Peršurić – Foto Tanja Kocijančić

Iz Mjere 2. LAGUR je financirao 4 projekta sa područja gradova Poreča i Pazina te općina Tar-Vabriga i Višnjan, u ukupnom iznosu od 3.363.945 kuna. U sklopu LAGUR Natječaja financirane su pojedinačne potpore u rasponu od 15.000 do 220.000 eura i to preuređenje i opremanje ribarnica u Poreču i Pazinu te nabava dva specijalizirana dostavna vozila za proizvode ribarstva i akvakulture za tvrtke S.I.C. iz Višnjana i S.K.A.T. iz Vabrige.  

Projekti će obuhvatiti aktivnosti ulaganja u prodajna mjesta i kušaonice za proizvode ribarstva i akvakulture, nabavu vozila i opreme za unaprjeđenje kratkog lanca opskrbe te razvoj digitaInih alata vezanih uz unaprjeđenje prodaje proizvoda ribarstva i akvakulture, komunikacije i poslovanja u ribarstvu i akvakulturi.

Momić i Milan Laković – Foto Tanja Kocijančić

Sve navedene aktivnosti koriste jedinstveni vizualni identitet područja izrađenog kroz Mjeru 1. iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu LAGUR-a, što dovodi do jačanja prepoznatljivosti i unaprjeđenja lokalnih proizvođača i proizvoda ribarstva i akvakulture kroz svojevrsni ,branding” područja, budući da će svi odobreni projekti imati obvezu koristiti logotip jedinstvenog vizualnog identiteta.

Prodajna mjesta će imati obvezu uključivanja minimalno 60% lokalne svježe ribe i morskih organizama te minimalno 60% lokalnih proizvoda ribarstva i akvakulture u ukupni asortiman, a dostavna vozila imaju obvezu redovne dostave lokalne svježe ribe i morskih organizama i/ili lokalnih proizvoda ribarstva na adrese odgojno-obrazovnih ustanova koje se nalaze na području djelovanja LAGUR-a, Istarski švoj”.

Momić i Slobodan Vugrinec – Foto Tanja Kocijančić

Kroz realizaciju ovih projekata unutar petogodišnjeg razdoblja provedbe očekujemo unaprjeđenje opskrbnih lanaca te posljedično povećanje dostupnosti i konzumacije lokalnih proizvoda ribarstva i akvakulture na cijelom području FLAG-a, kao i valorizaciju tj. stvaranje dodatne vrijednosti za lokalne proizvode ribarstva i akvakulture, lokalne proizvođače i općenito ribarske zajednice.

Odluke je uručio predsjednik LAGUR-a, Istarski švoj” Robert Momić, dok je voditeljica lva Jekić iznijela detalje oko raspisanih i provedenih natječaja. Momić je naglasio da ga kvaliteta i raznolikost ovih projekata posebno vesele.

– To govorim ne samo iz pozicije predsjednika LAGUR-a, već kao ribar. Ovi će projekti promovirati i podignuti svijest o ribarstvenoj, akvakulturnoj i pomorskoj kulturnoj baštini naših krajeva, zaključio je Momić.

Momić i Marija Zupančić – Foto Tanja Kocijančić

Ovime su službeno privedeni kraju Natječaji za Mjere 7. i 2. LAGUR-a. Prethodno je proveden Natječaj za Mjere 1. Jačanje prepoznatljivosti ribarskog područja, proizvoda i usluga izradom jedinstvenog vizualnog identiteta cjelokupne ribarske zajednice na području LAGUR-a, Istarski švoj te 3. Poticanje povećanja potrošnje ribe u odgojno obrazovnim ustanovama. U 2021. godini planira se raspisivanje natječaja za Mjeru 5. Organizacija edukativnih manifestacija u svrhu jačanja uloge ribarstvenih zajednica.

Foto Tanja Kocijančić

Prijetio i pokušao napasti policajce

ZDRAVI GRAD POREČ: Što je psihologija, a tko su psiholozi?