in

Sindikat: Liječnici počeli s pripremama za štrajk. Sustav pred pucanjem

Ilustracija - Foto Anna Shvets za Pexels

Liječnici su nezadovoljni, dosta im je neispunjenih obećanja, izjavila je za HRT predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović Čaić i dodala da se liječnici pripremaju za štrajk.

Mislim da premijer i ministar ne shvaćaju da je sustav pred pucanjem, izjavila je Renata Čulinović Čaić, prenosi portal N1.

“Potezima kojima svjedočimo zadnjih dana guraju nas u štrajk. Situacija nije dobra. Kolege na terenu su jako nezadovoljni. Osobito su isprovocirani zadnjim istupima ministra javnosti”, kazala je i dodala da su siti neispunjenih obećanja te da su bili dovoljno strpljivi.

Napominje da su liječnici s premijerom lani postigli dogovor, ali da nije ispunjen, prenosi HRT.

Hrvatski liječnici već godinama, tvrdi Čulinović Čaić, odrađuju tri milijuna prekovremenih sati godišnje. To je sve ono, kaže, što je iznad propisanog radnog vremena.

“Ne samo da ukazujemo na to da se nelegalno radi prekovremeno već i da nema dovoljno liječnika pojedinih struka, da nema tko pokrivati teren, da doktor opće prakse neće biti dostupan trećini ljudi za koju godinu, da neće imati tko napisati recept”, kazala je.

Tvrdi da se podacima manipulira u vezi s iznosim prosječne plaće. Govoreći o tome koji su im daljnji planovi, kazala je da to može reći tek kada se konkretno vidi što im se točno ponudilo.

“S obzirom na neispunjena obećanja i da vidimo da se dogovori krše, “pušemo i na hladno” i počeli smo s pripremama za štrajk, zapravo sa svim oblicima sindikalnih aktivnosti, kako bismo, u trenutku kad to procijenimo, bili spremni početi s akcijom odmah”, kazala je Čulinović Čajić za  HRT.

Foto TZ Buje - Luganigada Marušići 2024.

Luganigada u Marušićima: Evo tko ima najbolje kobasice na Bujštini

Ilustracija - Foto Policijska uprava sisačko-moslavačke

Istra: Muškarcu razbio auto a ženu uzmeniravao i na silu htio kontakt