in

LJETO u Pazinu i Pićnu: Radionice Etnografskog muzeja i Centra za nematerijalnu kulturu Istre

Etnografski muzej Istre - Foto Istra.hr

Etnografski muzej Istre (EMI) i Centar za nematerijalnu kulturu Istre (CENKI) priređuju tijekom srpnja i kolovoza edukativne programe namijenjene osnovnoškolskom uzrastu s pregršt tema kojima se i sami bave. Njima nastoje razvijati inkluzivnost i participativnost u lokalnim zajednicama svojeg djelovanja, kao i pružiti mogućnost djeci za kvalitetno provođenje vremena, uz usvajanje novih znanja i jednako važan razvoj komunikativnih i kreativnih vještina. Pri Etnografskom muzeju Istre tako će se od 5. do 9. srpnja održati Ššiškaonica pod vodstvom Mirjane Margetić, muzejske pedagoginje savjetnice, a tijekom cijelog srpnja i kolovoza, počevši od 1. srpnja, Ljetne radionice u Pićnu, sjedištu CENKI- ja pod vodstvom dr. sc. Lidije Nikočević, više kustosice (kolovoz) i Nuše Hauser, više kustosice dokumentaristice (srpanj).

Ššiškaonica donosi rad i druženje u maloj zatvorenoj grupi do deset polaznika u trajanju od tri sata (od 10 do 13), a uključuje: tematske muzejske radionice, crtaonice, pričaonice i igraonice i video kutak. Prvog dana programa polaznici će izrađivati osobne bedževe i opremljeni pod stručnim vodstvom krenut u razgledavanje muzeja. Nakon što upoznaju muzej slijedi radionica Kustos Ššiškač. Djeca će na zabavan način upoznati zvanje kustosa, ali i sami složiti malu zbirku i upisivati predmete. Slijedi igraonica s puzzlama. Ššiškači će dobiti zadatak da u muzeju pronađu tri zagonetna predmeta i nakon toga slože puzzle s njihovim motivima. Drugi dio odnosi se na upoznavanje Kaštela i okolice.

Drugi dan za temu ima darivanje. Kroz interaktivno izlaganje polaznici će se upoznati s time što su djeca nekada dobivala prilikom blagdana (Božića, Uskrsa, Svetog Nikole), a što dobivaju danas. U kreativnom dijelu oslikavati će se drvene ukrasne kutijice kakve su nekada mladići poklanjali djevojkama ili majke kćerima za čuvanje pribora za šivanje. Osim kutijice iznenađenja kojom će Ššikači iznenediti nekog sebi dragog, izrađivati će se i razglednice inspirirane motivima Kaštela i postavom muzeja.

Trećeg je dana tema ribarstvo. U stalnom postavu muzeja ova tema prezentirana je na primjeru Fažane, a djeca imaju prilike uz pomoć multimedije vidjeti kako se soli riba, ali i koje ribe se love u koje godišnje doba. Kao gost iznenađenja biti će jedan od kustosa muzeja koji će djeci ukratko ispričati nešto na temu ribarstva. Nakon toga slijedi kreativna radionica Ribice u mojoj mreži. Drugi dio druženja rezerviran je za igre na otvorenom. Cilj je da se djeca igraju igre koje danas sve manje prakticiraju kao što su, primjerice, skakanje lastika, igre s konopcem, školice, crna kraljica 1,2,3 i dr.

Pretposljednji dan ciklusa Ššiškaonica posvećen je starim zanatima. Kovača i bačvara djeca upoznaju putem filmova i predmeta izloženih u postavu muzeja. Što je kažun i čemu služi naučiti će na kratkom interaktivnom izlaganju. Na radionici Moj kažun upoznati će se s tehnikom suhozida te izraditi originalni ukras. Osim kažuna izrađivati će se i mići kosirići od kartona. Posebnost ovog dana je gost koji će djecu učiti kako se pljočka, a imati će i prilike vidjeti i probati kako se guralo kolo po Pazinu.

Posljednji dan Ššiškaonice rezerviran je za igračke djetinjstva. Uz kratko izlaganje o starim igrama i igračkama polaznici će moći vidjeti dio starih igračaka iz fundusa muzeja. U radionici Moja stara nova lutka raditi će se lutkice iz krpa kakvima su se igrale naše bake.

Ljetne radionice u Pićnu održavaju se u partnerstvu s Općinom Pićan, u Centru za nematerijalnu kulturu Istre Etnografskog muzeja Istre i na različitim lokalitetima starog grada Pićna. Maksimalan je broj polaznika osam po radionici, odvijaju se u terminu od 10 do 13 sati, a marendu omogućuje Općina Pićan. Prva, na rasporedu 1. srpnja od 10 do 13 sati naslovljena je “Oslikaj sjećanja, istraži kulturu”, a polaznike upoznaje s osnovnim pojmovima i elementima nematerijalne kulture s naglaskom na pojavnosti iz Istre. Nastoji približiti mladima načine i alate koje i sami mogu koristiti u svrhu dokumentiranja i istraživanja te na taj način aktivno pridonijeti njegovanju i razvoju lokalnih kulturnih specifičnosti. “(Moja) obiteljska fotografija” naziv je sljedeće radionice, koja se održava u dva susreta- 8. i 15. srpnja, a posvećena je obiteljskoj fotografiji stanovnika starog grada Pićna. Polaznici aktivno sudjeluju u terenskom radu i  upoznavanju fotografije kao jednog od osnovnih medija dokumentacije.

Posljednja srpanjska radionica “Mali istraživači kulture ili kako postati kustos ili dokumentarist” na rasporedu je 22., a polaznike upoznaje sa svim muzejskim djelatnostima, kao i onima koji ih obavljaju. Tom prilikom polaznici posebno upoznaju Centar za nematerijalnu kulturu Istre, zaviruju u ladice, police, baze podataka i ostavljaju nam poruke i želje za bolji rad. Zamišljaju pritom sebe na poziciji muzejskog djelatnika i ispisuju (crtaju ili pripovijedaju) svoj plan rada po principu onog koji sastavljaju i muzejski djelatnici. 

U kolovozu nas očekuju dvije radionice – “Mi pričamo priče – Priče pričaju nas” (5. i 6. kolovoza) iStvari pričaju priče” (12. i 13. kolovoza). Prva je posvećena nematerijalnoj kulturi, napose na primjerima priča različitih žanrova.

Usmeno izražavanje biti će tema dvije vezane radionice. U prvoj biti će ispričane priče da bi se osvijestila važnost neposrednog pripovijedanja. Neke će priče biti vezane uz pićanske tradicije, a djecu će se zamoliti da preuzmu neke uloge i dalje razvijaju radnju u formi igrokaza kojeg sami kreiraju. Dan iza toga djeca će biti zamoljena da dovedu jednog člana obitelji od kojeg su čula neku priču, da je podijeli sa ostalima. Time će se naglasiti važnost međugeneracijskog prosljeđivanja takvih tradicija i učenja unutar obitelji.

Druga radionica upozorava na vezu nematerijalne kulturne i predmeta. Mnogi nematerijalni fenomeni u kulturi imaju svoju materijalizaciju te će se putem predmeta povezivati nematerijalne i materijalne odlike i vrijednosti. Pri tome će djeca biti zamoljena da donesu vlastite predmete koji su im važni i čiji će značaj moći objasniti. Oba dana će se fotografirati djeca i predmeti, te će se krajem drugog dana isprintati materijal i napraviti plakat, kao materijalizacija dvodnevnih susreta.

Svi zainteresirani za sudjelovanje mogu se javiti na službene adrese i kontakte sa službenih internetskih stranica Etnografskog muzeja Istre: www.emi.hr i www.cenki-cecii.com.

POREČ: Prijem i nagrade izvrsnim učenicima osnovnih škola

Foto Institut za poljoprivredu i turizam Poreč

POREČ: Institut pokrenuo projekt „ConsumeLess Plus”