in

MARČANA: Unatoč korona-krizi gradnja vrtića odvija se po planu

-Gradnja dječjeg vrtića nastavlja se planiranom dinamikom, nema zastoja niti nedostatka materijala. Izvođač radova, tvrtka TGT Adriatic iz Pule, još se ranije opskrbila s građevinskim materijalom, tako da radovi napreduju, komentirao je gradnju novog vrtića načelnik Marčane Predrag Pliško.

Gradnja vrtića, započeta krajem prošle godine, najveća je kapitalna investicija u Općini Marčana. Novi vrtić će poboljšati kvalitetu odgoja i boravka vrtićke i jasličke djece te olakšati rad odgajateljicama. Svojim će prostorima ujedno doprinijeti sadržajnijem društvenom životu na cijelom području Marčane, a planirano useljenje očekuje se iduće godine.

Građevinski dio košta 10,27 milijuna kuna s PDV-om, a zajedno s troškovima opremanja ukupna investicija iznosi 11,5 milijuna kuna.

Izgradnja vrtića financira se najvećim dijelom bespovratnim sredstvima u iznosu od 7,2 milijuna kuna, odobrenih od Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, dok će se preostali dio od oko 4,5 milijuna kuna osigurati iz općinskog proračuna i putem kredita.

Vrtić se gradi u centru Marčane, u neposrednoj blizini osnovne škole i društvenog doma. Riječ je o parceli površine 3.658 kvadrata u općinskom vlasništvu, a sam planirani objekt imat će neto građevinsku površinu od 992 četvornih metara. Najveći dio zauzimat će prizemlje, u kojem će biti smještene dvije vrtićke i dvije jasličke skupine djece. Zgrada će imati i podrum, te prvi kat, a osim prostorija za skupine, imat će i kuhinju, sanitarne čvorove, ured i druge pomoćne prostore.

Dječji vrtić „Vrtuljak“ sada dijeli prostorije s Osnovnom školom Marčana i zbog nedostatka prostornih uvjeta ne može formirati više odjeljenja, pa su roditelji primorani upisivati djecu izvan općine. Novi će vrtić biti opremljen svom modernom opremom i pružat će bolje uvjete rada i odgajateljicama i ugodniju atmosferu za svu djecu. 

Novigradski Lionsi pomažu izradu vizira za istarske zdravstvene djelatnike

Istarski Stožer, 17. travnja: Jedan POZITIVAN na Covid-19 i još jedan izliječeni